Cecilia Vennersten – Det vackraste

Ikke alle artister behøver å gi ut dusinvis av låter og album for å holde en karriere gående. Cecilia Vennersten ble et av disse navnene.

Det vackraste er en låt som helt til i dag har overlevd på kvelds- og nattønsker både i Norge og Sverige. Men Cecilias første virkelige opptreden, var med en Mariah Carey⟶opptreden i tidenes første nordiske talent-reality: TV4s Sikta mot stjärnorna.

Her fanget hun oppmerksomheten til Peter Grönvall, som gjennom sin gruppe One More Time nettopp hadde fin suksess i flere europeiske land med en låt som Highland. Grönvall var sønn av ABBAs ⟶ Benny Andersson, noe som ikke helt utenkelig var å høre i låtene og produksjonen fra både han selv og One More Time.

Cecilia Vennersten opptrådde deretter nettopp med One More Times låt Det vackraste i 1995s Melodifestival, der hun ble nummer to – bak  Jan Johansens Se på mig. Begge låtene ble også svært godt mottatt utenfor festivalen, men det ble Det vackraste som skulle formelig spikre seg fast i de svenske øregangene. Og der ble den bare værende. Lenge.

I Sverige debuterte låten på listene like etter Melodifestivalen i mars. Etter å ha klatret sakte oppover gjennom hele årene, endte låten opp som nummer 1 først i august. Der ble den liggende i sju uker, og først i mars 1996 – 47 uker etter debuten – forlot utgivelsen de svenske salgslistene.

Responsen ble etter hvert nesten like god i Norge, med ikke mindre enn 28 uker inne på Topp 20. Mest populær hos oss var låten på nyåret 1996, der den nådde to uker oppe på andreplass som beste plassering.

I svenskenes Grammis (våre naboers Spellemann), fik låten prisen for «Årets låt». Den aller første noensinne fra Melodifestivalen.

Debutalbumet til Cecilia ble også svært populært i begge landene. Dette var egentlig en forunderlig blanding av originallåter og overraskende covere. Blant annet fra Sissel Kyrkjebø ⟶ , Sarah Brightman og Meat Loaf ⟶ (!). Cecilia og One More Time maktet allikevel å gjøre albumet til Vennerstens eget, og oppnådde skyhøye salgstall gjennom vinteren 1996.

Cecilia Vennersten utga en oppfølger uten samme respons to år senere, der Till varje leende, en tår var plassert nokså langt unna det drømmende etnobildet fra 1995. Og i stedet for å søke seg videre oppe på pophimmelen, skulle med årene bli en Sveriges mest folkekjære artister. Hun stilte gjerne opp i vielser og brylluper, samtidig som hun fremdeles beholdt en stor popularitet utad.

Hun startet etter hvert en Sveriges mest unike kaféer i Varberg, hvor hun etter hvert flyttet til. Lokalet fikk det treffende navnet Kassett, og er utelukkende en original hyllest til 80-tallet.

Cecilia har gjennom årene også samarbeidet med en rekke artister på begge sider av grensene, og har beholdt et godt navn i Norge gjennom sine julekonserter med Christian Ingebrigtsen og Gaute Ormåsen.

I Sverige fikk hun fin oppmerksomhet gjennom et samarbeid med Mats Westling, i showet Svenska sjärnor: En hyllest til svensk populærmusikk som også gjestet Norske scener.

Cecilia Vennersten ga ut kun ett album etter 90-tallet, men har allikevel forblitt et godt og kjent navn både i Norge og Sverige.

Hun er med Det vackraste ennå blant de aller største fra Melodifestivalen som har fått suksess også på de norske listene.


CECILIA VENNERSTEN (f. 1970)

Det vackraste
(One More Time)
1995 CNR
Produsert av One More Time
Utgitt på albumet Cecilia Vennersten