Celine Dion – Think Twice

Det skulle ta ni år fra Celine Dions egentlige voksne debut, til hun for alvor inntok både verdens lister og øreganger. Og forble der.

Dion var født Céline Marie Claudette, og historien sier hun ble født inn en riktig så fattig og storlig familie. Med tretten søsken var det nesten selvfølgelig litt knapphet i både frynser og goder, men begrepet «fattig» var i utviklede Canada et vel hardt begrep. Men amerikanerne sør for Niagara bare elsket historien fra første tone.

Celine ble allerede fra 1981, tretten år gammel, kyndig signert og veiledet av manageren René Angélil. Som i passende alder, tretten år senere, også ble hennes ektemann. Ved hans veiledning, ble hun nærmest en tenåringsstjerne i franskspråklige Quebec. Først med Montreal som base, hvor hennes hjemby Charlemagne lå i nærheten av. Siden Quebec, byen, selv.

Hun fikk i starten av dette tiåret også sporadisk suksess i Frankrike, der låten D’amour ou d’amitié allerede i 1982 ble en solid hit og opprådde en femteplass på de franske listene. Noe som allerede fanget oppmerksomheten til flere europeiske låtskrivere og produsenter.

En av disse var den var sveitser-tyrkiske Atilla Sereftug, som noen år senere overbeviste både Celine og manager Angélil til å opptre med en låt – Ne partez pas sans moi – for Sveits i 1988s utgave av Eurovision Song Contest. Dette i håp for en noe mer voksnere hit, og et større gjennomslag på det franskspråklige markedet også i Europa.

Celine Dion var på denne tiden allerede et av de aller største artistene på det franske markedet i Canada, men ennå nokså ukjent utenfor. Ne partez pas sans moi ble vel egentlig en skuffelse i selve Frankrike, men den gjorde det skarpt i land som Belgia og Nederland. Og låten sørget i alle fall for at navnet hennes ble kjent. Selv utenfor det franske markedet.

Kanskje litt ukjent for både europeere og kjernen av Eurovision-tilhengere, ble vinnermelodien en nokså betydelig hit på det franskspråklige markedet hjemme i Canada.

Og det var slett ikke slik som de aller fleste nettsteder hevder, at Celine Dion etter Eurovision-seieren tok noen intensive kurs i engelsk for å slå igjennom også utenfor det francophone markedet. Hun var helt greit skolert i det engelske språket allerede fra femtenårs-alderen.

Den virkelige store starten på karrieren kom i 1987, da den canadiske avdelingen av CBS – senere Columbia – signerte henne. Fra første tone ble multi-instrumentalisten Aldo Nova en av hennes viktigste støttespillere, et navn som skulle signere henne både låter og produksjon gjennom hele karrieren. Like til i dag.

Hennes første steg på det europeiske og amerikanske markedet, kom med albumet Unison i 1990. Der låten Where Does My Heart Beat Now til og med entret de norske listene -ett år etter at hun hadde fremført denne som «vinnerlåt» I Sveits – etter hennes Eurovision-triumf.

Låten oppnådde av en eller annen grunn nesten størst suksess nettopp her i Norge foruten hjemme i Quebec, men hennes neste utgivelse – enkelt navngitt etter henne selv i 1992 – ble helt ignorert.

Men ved hjelp av tittelsporet til Disneys Skjønnheten og udyret, ble i alle fall selve låten Beauty and the Beast en stor suksess også i USA – og markerte Dions egentlige gjennombrudd på engelsk også utenfor Canada. Men albumet solgte vel ikke stort, i alle fall ikke i viktige USA, der man var mer opptatt av mer briljerende stemmer som Mariah Carey ⟶ og Whitney Houston ⟶ .

Låten som endret på det, ble Dions versjon av Jennifer Rush’ ⟶ The Power of Love, en låt som gikk helt til topps i USA og entret også topp 10 i Storbritannia og også Sverige. Men den slo ikke virkelig til i Norge.

Albumet The Colour of My Love, som ble ugitt allerede i november 1993 – skulle deretter bli en langtidsselger, etter hvert som låtene fra utgivelsen ble kjent gjennom det kommende året.

Think Twice var her single nummer tre, egentlig utgitt sommeren 1994. Den ble aldri stor i USA, men da låten over nyåret ble satset på i Europa – sørget den omsider for Celine Dions virkelige gjennombrudd også i de fleste europeiske land. I Storbritannia er den fremdeles hennes største hit etter My Heart Will Go On, og toppet også hos våre naboer i Sverige.

I Norge fikk den god drahjelp av nystartede Topp 20, som ble heftig promotert gjennom NRKs ukentlige sendinger. Låten gikk til topps i to omganger, med fire uker totalt som nummer 1.

Think Twice var skrevet av briten Andy Hill, som et tiår tidligere hadde vært førende for Bucks Fizz’ suksess på de britiske listene. Han hadde også vært låtskriver og produsent for deres Eurovision-vinner fra 1981, slik at spranget over til Celine Dions suksess kanskje ikke var så stort som det kunne synes som. Han har siden fortsatt å levere store låter til en rekke navn like frem til i dag.

Denne låten og albumet The Colour of My Love ble Celine Dions virkelige gjennombrudd som navn og stemme også utenfor det franskspråklige markedet, der hun hele tiden holdt en parallell karriere med franskspråklige utgivelser.

Men det var først i 1996 hun virkelig skulle etablere seg som 90-tallets mestselgende kvinnelige artist. Da med låtene fra – og selve albumet – Falling into You.


CELINE DION (f. 1968)

Think Twice
(Andy Hill/Peter Sinfield)
1993 Columbia
Produsert av Christopher Neil og Aldo Nova
Utgitt på albumet The Colour of My Love