Coolio feat. L.V. – Gangsta’s Paradise

Coolio var en av flere navn som på midten av 90-tallet kom fra den såkalte gangster-grenen av rapp i USA. Og så som med de aller fleste fra denne grenen dette tiåret, ble karrieren heller kortvarig.

Coolio het egentlig Artis Leon Ivey Jr. (1963-2022) og var fra lille Monessen i Pennsylvania. Han tilbrakte imidlertid det meste av oppveksten i Compton, sør for Los Angeles, og kom tidlig inn i et kriminelt miljø som også omfattet gangster-rap-miljøet i millionbyen.

Han var i flere år fra 1990 medlem av rap-trioen WC and the Maad Circle, før han fikk seg et solid rykte som rapper på egen ånd. Hans gjennombrudd under eget navn kom med låten Fantastic Voyage, som i 1994 nådde en tredjeplass på Billboards 100.

Gangsta’s Paradise ble derimot Coolios virkelige store låt, og fikk god drahjelp av filmen Dangerous Minds med Michelle Pfeifer i hovedrollen. I Norge utgitt med den norske undertittelen Valget er ditt. Filmen ble vel adskillig større i USA enn på vår side av Atlanteren, men den ble allikevel vist på norske kinoer.

Coolio var vel ingen sanger, og som drahjelp på låten fikk han med seg L.V. – «Large Variety». Egentlig Larry J. Sanders. Et navn som på egen hånd aldri siden kom i nærheten av en listetopp.

Gangsta’s Paradise var bygget på Stevie Wonders ⟶ Pastime Paradise fra 1976, der både refrenget og det gjenkjennelige synth-riffet ble tatt fra. Men i motsetning til en rekke andre utgivelser innen rappen, var ikke Wonders utgave direkte samplet. Tekstlinjene var stort sett skrevet om med vokal fra L.V.

Coolio, som for gangster-rappen for øvrig, var allerede i 1995 kjent for sine mildt sagt direkte tekstlinjer – der det ikke ble lagt lokk over noe som helst. Gangsta’s Paradise var fri for både støtende ord og heller kraftige uttrykk, og det hjalp utvilsomt til at låten ble en slik suksess.

Ingen andre singler i 1995 solgte like mye som denne utgivelsen i USA dette året, og den skulle toppe listene verden over. Også i land som knapt hadde hørt om L.A.-rapperne. I Norge ble den liggende et halvt år inne på Topp 20, med hele tretten uker på topp. I sum en av 90-tallets mest populære utgivelser.

Coolio var smart nok til å modere uttrykket sitt etter denne utgivelsen, og det var nok grunnen til at han overlevde et par-tre år videre som rapper og artist. Både 1-2-3-4 (Sumpin’ New) i 1996 (14 i Norge og C U When U Get There (3) ble helt greie suksesser, også i USA.


COOLIO feat. L.V.

Gangsta’s Paradise
(Artis Ivey Jr./Doug Rasheed/Larry Sanders/Stevie Wonder)
1995 MCA
Produsert av Doug Rasheed
Utgitt på albumet Gangsta’s Paradise