Elton John – Can You Feel the Love Tonight

Det var Mufasa. Sarabi. Scar. Det var Shenzi, Banzai og Ed. Og det var Simba, Løvenes konge. Og Elton John og Can You Feel the Love Tonight.

Alt hendte ikke de dager da det slett ikke tok timer fra en låt – eller film – ble lansert, til de endevendte strømmetjenestene. Men derimot da både låter og filmer ikke alltid ble like populære på samme tid verden over, slik som med Løvenes konge og Elton Johns låter til filmen.

Det tok nemlig sin tid før norske lyttere og kinogjengere grep både John og Simba til brystet. Der filmen først ble lansert like før Sankt Hans 1994 i USA, tok spesielt filmmusikken først av i Norge like på nyåret året etter. Can You Feel the Love Tonight nådde da ikke toppen av verken norske eller andre internasjonale lister (bortsett fra Canada og Panama(!)), men du verden som den skulle sette spor av seg resten av tiåret – og lenge etter.

Etter ti-femten forferdelige år for Disney-konsernet, var og ble Løvenes konge en virkelig innertier i noe av en renessanse for selve legenden innen de klassiske tegnefilmene. Det hadde startet med Den lille havfruen i 1989, og fortsatte via Simba til Pocahontas på tampen av 1995.

Med ymse kvalitet skulle Disney bare fortsette med storfilmer i årene som kom, like til dag, om ikke alltid like godt mottatt. Men melodien(!) var alltid noen virkelige inntertiere, som skulle leve lenge. Også musikalsk, som fra ikke helt ukjente Frost (2013).

Det var ikke Elton John selv som på tampen av 1993 ble forespurt om å levere låter til den kommende Lion King, men tekstforfatter Tim Rice. Rice hadde etter ryktene blant annet henvendt seg til Benny Andersson, som han jo hadde samarbeidet gjennom Chess → .

Benny var for opptatt med musikalske oppdrag hjemme i Sverige, og tanke og idé gikk dermed videre til Sir Elton – som tente umiddelbart på både Rice’ og Disneys henvendelse.

Elton John, eller «Helten Jon», som han litt spøkefullt hadde blitt døpt om av noen i norsk musikkpresse, var nettopp inne i en noe av gjenkomst som både låtskriver og artist. Ikke bare hadde han tørket både støv og annet sludder av så vel som bruk av både det ene og det andre av medikanter, men han hadde også funnet tilbake til den ballade-formelen han i sin tid hadde blitt så godt kjent for.

Hans Sacrifice hadde i 1990 gitt ham sin største låt på et langt tiår, og det påfølgende albumet The One hadde blitt godt mottatt av både platekjøpere og publikum. Det hjalp også på med en prisbelønnet duett sammen med George Michael ⟶ i hans egen klassiker Don’t Let the Sun Go Down on Me.

John skulle senere i 1995 bli aktuell med sin egen soloutgivelse Made in England, som kanskje kom noe tidlig og druknet litt i kjølvannet av låtene fra Løvenes konge.

Til filmen komponerte han og Rice fem rene poplåter, der særlig Circle of Life og Hakuna Matata skulle få et liv langt videre enn1995. Albumet og soundtracket til filmet gikk like til topps blant annet i USA, der de stadig er ett av tidenes største filmalbum med et salg i sin tid langt over sju millioner. Og det var bare hos amerikanerne alene.

Hvor mye filmmusikken til Løvenes konge egentlig har solgt, er helt uvisst. Utgivelsen var nemlig blant de aller fleste som konsekvent ble dubbet – og også utgitt – på flere forskjellige språk i flere land. Noe som ikke hadde vært vanlig til midten av 90-tallet. Og dermed var det kanskje ikke slik, at man virkelig hørte Elton Johns stemme i de flere forskjellige landene.

Slik var de også i Norge, der blant annet Anders Hatlo og Marianne Antonsen hadde de norske stemmene. Heldigvis (…) beholdt man selve tittelsporet, Can You Feel the Love Tonight, til selve «Helton», over rulleteksten.

Filmen Løvenes konge ble siden i 2019 «revisualisert» til nåtidens grafikk, men kanskje uten den sjarmen originalversjonen fra 1994 innehadde. Men låtene fikk en ny popularitet, og Elton John red igjen stor popularitet med sine innspillinger fra filmen.

Elton John skulle snart reforhandle sin andre store periode som en av popens og rockens store leverandører av låter, men først skulle han nedkomme med tidenes mestselgende single noensinne. Og kanskje også en av hans beste innspillinger?

Men før dette fikk vi Can You Feel the Love Tonight, kanskje en av 90-tallets mest ikoniske og mest minneverdige filmballader.


ELTON JOHN (f. 1947)

Can You Feel the Love Tonight
(Elton John/Tim Rice)
1994 Mercury
Produsert av Chris Thomas
Utgitt på soundtracket The Lion King