Michael Jackson – Earth Song

Michael Jackson reiste inn i 1995 etter å ha startet tiåret med en storselger i Dangerous, men også med til dels alvorlige anklager bak seg både på privat- og musikkfronten.

Dangerous hadde gitt et avkom på hele ni singler, der i alle fall seks kunne defineres som store hits. Seks av disse solgte også bra nok i Norge til og komme inn på VGs Topp 10, der i særdeleshet Black or White (1/1991) og Heal the World (3/1992) ble betydelige låter fra utgivelsen.

Dangerous skulle gjennom årene passere 32 millioner solgte album og ble større enn Bad. Og er ennå i dag Jacksons best mottatte utgivelse etter Thriller.

Da Jackson på tampen av 1993 roet ned både turné og promotering i kjølvannet av både album og låter, startet hans virkelige utfordringer. Særskilt rettet mot den stadig mer pågående (amerikanske) pressen. Disse fikk virkelig blod på tann, da overgrepssaken mot Jackson startet i august 1993. Saken ble forkastet ett år senere, men Jackson beholdt seg i søkelyset.

I mai 1994 hadde han til alles store forbauselse giftet seg med Lisa Maria Presley. Et ekteskap som endte i desember året etter.

I tillegg ble det fullstendig bråk rundt tittelsporet fra Dangerous, der Denver-baserte Crystal Cartier forsøkte å overbevise til fleste rettsinstanser om at hun hadde skrevet låten tilbake i 1985. Saken fikk større oppmerksomhet i USA enn på vår side av Atlanteren, men de ga allikevel Jackson nok en ripe i lakken. Selv om hele anklagen på kort tid ble regelrett forkastet av retten.

Inne i disse to kaotiske årene, maktet allikevel Jackson å tilbringe mye tid i studio. Og resultatet var et dobbeltalbum, HIStory: Past, Present and Future, Book I, der den ene disken (Past) var en samling av hans største låter til dags dato. Og disk to (Future) bestod av femten flunkende nye låter.

For en europeer var kanskje utvalget på Past noe overraskende, da den utelot store europeiske hits som blant annet Leave Me Alone og Smooth Criminal – til fordel for spor fra Jacksons 1979-utgivelse Off the Wall. Men som med flere amerikanske artister i deres oppsummeringer av karrieren, var det hjemlige markedet absolutt viktigst. Og slikt tok man selvfølgelig hensyn til når best of-utgivelser ble samlet sammen.

HIStory ble ledet an av en massiv kampanje med statuer(!) satt opp i flere storbyer, noe pressen selvfølgelig ikke lot anledningen gå fra seg om like massive oppslag om «stormannsgalskap». Platekjøperne lot seg imidlertid ikke påvirke, og i Europa ble HIStory nesten like stor som Dangerous.

I USA var derimot salget skuffende, noe som til dels ble forklart med at dobbeltalbum tradisjonelt ikke hadde vært særlig populære hos amerikanerne. For låtene var der, og et spor som You Are Not Alone skulle bli en massiv hit i USA.

Første ordinære single var derimot en duett med søster Janet i Scream. En nesten futurisk og pulserende låt, som kanskje ble i overkant moderne for den gjengse radiolytter. Låten gikk nesten selvfølgelig til topps i en rekke land, men verken i USA eller Storbritannia. Og i Norge gikk den «bare» til en nummer to – og falt nokså kjapt ut av Topp 20.

Single nummer to You Are Not Alone skulle gjøre det betraktelig det bedre og gikk til topps på begge sider av Atlanteren. Men kanskje r&b-tilsnittet i låten sitt, til at den aldri slo helt til i Norge. I USA regnes den i dag blant Jacksons største ballader, og den var også en avgjørende årsak til låtskriver R. Kellys gjennombrudd.

Norges låtkjøpere våknet først til HIStorys tredje single: Earth Song, som ble utgitt i november 1995. Låten var visstnok allerede påtenkt til 1987s Bad, men nådde aldri til produksjonsstadiet.

Earth Song var i motsetning til flere andre og mer personlige spor fra albumet en «grønn» sang. Den var en popballade med Jacksons sedvanlige inspirasjon fra gospel, og sørget for hans største hit her hjemme siden Black or White.

Den nådde en fjerdeplass like over nyåret 2006, og ble liggende på våre lister i fjorten uker. I USA ble den aldri utgitt som fysisk single, men ble en betydelig hit i Europa der den toppet i land som Storbritannia og Tyskland.

Norsk presse syntes kanskje låten var vel mye «suppe», men den ga allikevel mange et slags svar på tiltale at Jacksons evne til å servere folket de virkelig store låtene – slett ikke var over.

Det hjalp nok også på med usedvanlig gjennomført – og sterk – musikkvideo innspilt i fire verdenshjørner, gjennomført selv til Jackson å være.

Og Michael Jackson visste helt klart hva han hadde i emnet, da også neste single skulle gjøre det skarpt verden over.

They Don’t Care About Us ble utgitt i april 1996, og også denne låten skulle bli en betydelig – og noe kontroversiell – låt for Jackson.


MICHAEL JACKSON (1958-2009)

Earth Song
(Michael Jackson)
1995 Epic
Produsert av Michael Jackson, David Foster og Bill Bottrell
Utgitt på albumet HIStory: Past, Present and Future, Book I