Morten Harket – A Kind of Christmas Card

Morten Harket hadde frem til 1995, kun bidratt sporadisk til a-has innspillinger. Riktignok medvirkende som låtskriver på to av gruppens største storlåter i Stay on These Roads og Take On Me.

Da a-ha tok seg en uannonsert pause på tampen av 1994, startet deretter Harket raskt både å utforske og utfordre seg selv som komponist.

Med seg fikk han produsent Christopher Neil, som a-ha selv hadde samarbeidet med tidligere på deres East of the Sun, West of the Moon fra 1990. En Neil som allerede hadde toppet de norske listene tidligere i 1995 som produsent for Celine Dions ⟶ Think Twice.

Låtene som skulle bli Wild Seeds, var tekstforfattet av lyrikeren Håvard Rem – som også skulle samarbeide med Harket videre i karrieren. Også på a-has senere utgivelser. Det samme gjaldt Ole Sverre Olsen, som leverte teksten til låten Half in Love Half in Hate.

Wild Seeds var heller ikke Morten Harkets debut utenfor a-ha. Men det var hans første rene poputgivelse, etter Poetenes Evangelium fra 1993 som var en samling av religiøse toner utgitt av Kirkelig Kulturverksted.

Nettopp denne utgivelsen gjenspeilet også Harkets bakgrunn. Han var født i Kongsberg, men holdt til i Asker fra femårsalderen. Musikken fikk han inn gjennom et aktivt kristent ungdomsmiljø, og han startet også på teologistudier – som han sider avbrøt.

Å velge Håvard Rem som tekstforfatter til Wild Seeds, var dermed ikke tilfeldig for å gjøre tekstlinjene mer legitime og alt annet enn popverdenenes sedvanlige «oh babies».

Avslutningssporet Ready to Go Home, levert av 10ccs ⟶ Graham Gouldman og hans senere låtksriver partner Andrew Gold, hadde også en klar religiøs undertone.

Wild Seeds var satt i et typiske 90-talls voksenpop-land, med ballader som tyngdepunktene. Albumet ble svært godt mottatt både av pressen og platekjøperne i Norge, og ble et av årets mestselgende utgivelser.

A Kind of Christmas Card var første single fra albumet, og fikk både ros og kritikk fra avisene. Ros for musikken, kritikk for stemmebruken der enkelte mente Harket antok en vel ikke-a-has vokalstil. Som for å fjerne seg mest mulig fra trioens utgivelser.

Låten var basert på en sann historie, som Rem satte tekstlinjer til. Den hadde også en trolig arbeidstittel som Burnin’ Out Again, som også overlevde som undertittel på de første trykkede utgivelsene av singlen.

Som låt ble den større enn samtlige av a-has singler siden 1990, og den beviste at Harket definitivt også hadde talent som låtskriver. Utenfor Norge gjorde den seg ikke all verdens bemerket, men her toppet den i tillegg Topp 40 i ni uker – med ytterlige ti på listene ut året.

Harket gjorde seg bemerket nok til at også single nummer to, Spanish Steps, maktet å krype inn på listene. Og deretter kom en tredje singlehit i Heaven’s Not for Saints i juni 1996. Første gang fremført sammen med KORK under årets finale av Eurovision Song Contest, der Morten Harket var programleder.

For øvrig bare godt eksempel på en egen evne til å overraske og velge helt egne retninger, noe han senere på året viste med utgivelsen av norskspråklige Vogts Villa. En nesten litt folk-inspirert utgivelse, som definitivt ikke var hva man hadde ventet som oppfølger av Wild Seeds.

Deretter ble solokarrieren naturlig nok satt på vent, da Systemet – Harkets egen benevning av a-ha – igjen våknet til live.

Det betød ikke at Morten Harkets karriere som soloartist var over, og over ti år senere skulle han igjen slå tilbake under eget navn. Denne gangen også utenfor Norges grenser.


MORTEN HARKET (f. 1959)

A Kind of Christmas Card (Burnin’ Out Again)
(Morten Harket/Håvard Rem)
1995 Warner Bros.
Produsert av Christopher Neil
Utgitt på albumet Wild Seeds