Murmurs America – You Suck

The Murmurs ble kjent i Europa som The Murmurs America, da det allerede fantes et The Murmurs i Europa. Det gjorde nok ingenting, da det kun var i Norge den amerikanske duoen oppnådde suksess.

Det vil si, bortsett fra i Australia – som i motsetning til såre amerikanerne og likhet med oss nordboere tålte både «suck » og «fuck» i tekstlinjene. Noe av piffen i lyrikken(…) forsvant liksom i mangel av f-ordet, som her var ment i betydningen av å sverge, og ikke … det-du-vet …

The Murmurs America, la oss kalle dem det, var jentene Leisha Hailey og Heather Grody. De to hadde funnet sammen på American Academy of Dramatic Arts i New York, og debuterte som artister i 1991 med utgivelsen Who We Are – som ingen visste hvem var.

Deretter konsentrerte jentene seg mer om opptredener fremfor flere innspillinger, før MCA fanget dem opp midt i en gryende interesse av alternativ rock.

You Suck var single nummer to fra jentens andre album, The Murmurs, i 1994. Og låten fanget nok oppmerksomhet i USA til å krype inn på Billboards Hot 100. Det virkelige gjennombruddet uteble imidlertid, men i stedet fanget låten etter hvert oppmerksomheten til radiostasjoner både i Australia og i Norge.

Her ble den fanget opp av nystartede P3, som gjennom sommeren 1995 a-listet låten med adskillig spilletid. Noe som førte til 21 uker inne på like nystartede Topp 20, med en enslig uke på førsteplass midtsommers.

Oppfølgeren var en utgave av Jefferson Airplanes White Rabbit, som ikke gikk noen steder, og The Murmurs America forble en av tiårets større døgnfluer. De forsøkte seg med et par album til utover tiåret, da utvidet til en kvintett. Men uten noen ny «You Suck» i gitarkofferten, forble de først og fremst et navn for klubbene.

Duoen og gruppen ble deretter historie like ved inngangen til det nye årtusenet. Heather Grody forsøkte seg deretter kort under eget navn, men forsvant helt fra musikkbransjen noen få år senere. Bedre gikk det for Leisha Hailey, som en stund rundt 2000 var vel så kjent i Statene som kjæresten til P. J. Harvey.

Hailey slo seg opp som skuespiller i adskillige TV-serier, en karriere hun har holdt til like helt i dag.

Og det bare må fortelles kort om Roger Greenawalt, produsenten til både You Suck og The Murmurs America. Foruten å ha medvirket på innspillinger til blant annet navn som Iggy Pop, satte han i 2004 en uslåelig rekord i å spille 185 Beatles-låter på en dag. På ukulele.


THE MURMURS AMERICA

You Suck
(Lesha Hailey)
1994 MCA
Produsert av Roger Greenawalt
Utgitt på albumet The Murmurs