Rednex – Old Pop in an Oak | Wish You Were Here

Rednex avsluttet 1994 på topp – og entret 1995 på topp. Og om man ikke hadde fått nok Cotton Eye Joe: Gruppen skulle gå til topps med enda to låter før sommeren tok over.

Først ut var den rett-på-sak lignende Old Pop in an Oak. Et frenetisk fraspark fra låvekanten, som gjorde alle spådommer til skamme og lot Rednex bare fortsette fronten på listene. Riktignok falt amerikanerne av lasset, men låten ble allikevel en solid oppfølger i hele Europa.

I Norge tok singlen over topplassen for Rednex’ egen Cotton Eye Joe like på nyåret – og ble jaggu liggende der. Fra oktober 1994 til mars 1995 kunne ingen utfordre Rednex , og forlenget dermed gruppens rekke på toppen til nitten strake uker!

En av grunnene var kanskje at albumet Sex & Violins først kom i hyllene helt på tampen av februar. Da var kanskje noe av Rednex-feberen borte, og albumet solgte kanskje ikke så godt som forventet. Men 50 000 bare i Norge, det vil si Platinum, var definitivt ikke noe å kimse av.

Det hjalp vel også med en stor anlagt reklamekampanje på TV2.

Sex & Violins fulgte Rednex’ nyklekte country-techno til fingerspissene, men inneholdt også et par overraskelser. En av disse var balladen Wish You Were Here, som skulle vise seg sterk nok til å bli en betydelig suksess utover senvåren og sommeren.

Om ikke akkurat Rednex var noen kritikeryndlinger, fikk Annika Ljungberg (Mary Joe) skryt for stemmebåndene. Og det viste hun til med på Wish You Were Here.

Låten gikk til topps i Tyskland foruten Norge, og her endte den Rednex store festår på tampen av august. Da etter to uker på topp, tjue uker på nystartede Topp 20 – og en sammenhengende Rednex-mani på nesten ett år.

Singlen var også den eneste låten som var gått til topps i Norge fra en (finsk-) vietnamesisk låtskriver: Teijo Agélii-Leskelä. Og den første store fra Max Martin.

Så god var mottakelsen for Annikas stemmebånd, at hun året etter valgte å trekke seg fra gruppen. Og dermed falt i realiteten Rednex fra hverandre etter kun ett album. Mia Löfgren kom til som ny kvinnelige vokalist i 1998, men foruten The Spirit of the Hawk – som ble diger i Tyskland – endte hele gruppen opp i kaos.

Samtlige fire medlemmer ble i 2000 sparket fra bandet, etter å ha nektet å spille inn en musikkvideo. Nye omveltninger i besetningen fulgte, med Ljungberg både inn og ut av rekkene. Og gruppens noe sporadiske singler solgte vel heller labert, til tross for at Rednex forble en riktig så populær gruppe fra scenekanten..

Gjennom årene ble Rednex nærmest et kollegium av en rekke artister og musikere, der popstjernene nå fremstod som rene underholdere. I 2018 var det hele sytten «medlemmer» tilknyttet prosjektet. Og senere på året opptrådde Rednex med tre forskjellige besetninger fra tre forskjellige byer – allikevel som ett Rednes og med synkroniserte shows.

Om ikke medlemsrotet hadde vippet gruppen bort fra listene i 1996, hadde vel kanskje noen skiftende trender gjort det. Men tilbake da var Rednex allikevel et frisk pust som var med å dominere både radioer og lister i året de maktet å holde sammen.


REDNEX

Old Pop in an Oak
(Pat Reiniz)
1994 Jive/Zomba
Produsert av Pat Reiniz
Utgitt på albumet Sex & ViolinsWish You Were Here
(Teijo Agélii-Leskelä)
1995 Jive/Zomba
Produsert av Denniz Pop og Max Martin
Utgitt på albumet Sex & Violins