Seal – Kiss from a Rose

Seal hadde tatt seg god tid til nye låter, siden han fikk et gjennombrudd i 1991 med låter som Crazy og Future Love Paradise.

Det var vel kanskje ikke så oppsiktsvekkende, om man ser på historikken til produsent Trevor Horn. En fyr som ikke akkurat var kjent for å overlate noe som helst til tilfeldighetene i sine produksjoner.

Da Seal og Horn kom sin første nye låt på tre år, Prayer for the Dying, i mai 1994 – slo vel bare denne slik måtelig til. Og det ikke så stort bedre med single nummer to, Kiss from a Rose, midtsommers. Begge skrapet riktignok innom britiske topp 20, og sistnevnte ble på denne tiden desidert størst på Island.

Seals andre album fikk heller ikke så veldig gode tilbakemeldinger, der Horns produksjon ble kritisert for å gjøre Seals låter heller intetsigende.

Et langt år senere ble imidlertid Kiss from a Rose fanget opp til 1995s Batman Forever, og brukt der som et slags «love theme». Låten ble den andre store singlen fra filmen, der U2 ⟶ allerede hadde stor suksess med Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me.

Seals 1994-single skjøt deretter tilbake på listene, og ble etter hvert en langt større låt enn hva Crazy hadde blitt tre år tidligere. Kiss from a Rose gikk helt til topps i USA, og oppnådde topp 10-plasseringer verden over.

I Norge gikk den ikke høyere enn nummer tre, men om man regner med en gjenvisitt i 2006 – lå låten til sammen seksten uker inne på Topp 20.

Låten vant tre Grammys for 1995, deriblant årets låt. Og den sørget også for at Seals andrealbum fikk riktig så fine salgstall. Og ikke minst etablerte den Seal som artist, spesielt i Storbritannia.

Ikke ille for en låt som Seal egentlig – og bokstavelig talt – hadde gjemt bort i en krok. Historien sier at han nærmest måtte overtales av produsent Horn til å spille den inn.

Seal etablerte seg aldri som et navn for norske lyttere. Han fikk aldri siden en stor låt i Norge, selv om et par album svippet innom albumlistene siden.

Hans neste album, Human Being (1998), ble også en stor skuffelse selv hjemme hos britene. Men fra 2003 etablerte han seg som et godtselgende og til dels kritikerrost navn – som slett ikke ville bli glemt.

Hans Soul fra 2008, en samling av klassikere fra soul-verdenen, ble en stor suksess både i USA og Storbritannia, og sørget for at Seal egentlig forlot pop-materiellet for godt – og satset videre på sine forbilder og røtter.

Hans foreløpig siste album het nettopp Standards og kom ut i 2017.

Seal hadde i 1995 kastet både hår og fletter, og fremstod fra da som en nokså ufotogen og sky artist. Han baserte seg etter hvert i Los Angeles, og ble nesten litt myteomspunnet hjemme hos britene da han sjeldent ga intervjuer.

Det siste tiåret har han ofte hatt tilhold i Australia, også som dommer i flere reality-konkurranser. Og han dukket i 2022 opp i den franske utgaven av Maskorama.

Kiss from a Rose kom i sin tid med to offisielle musikkvideoer. En fra 1994, og i en i forbindelse med Batman Forever 1995. I dag er sistnevnte nok den mest kjente og viste av disse.


SEAL (f. 1963)

Kiss from a Rose
(Seal)
1994 ZTT
Produsert av Trevor Horn
Utgitt på albumet Seal II


Se også: