TLC – Waterfalls

Trioen TLC ble bokstavelig talt toneangivende for å bringe 90-tallets gryende r&b-bølge ut til de store folkemassene.

Som det ble sagt i USA: Selv ikke den mest innbitte farmeren fra Wyoming kunne unngå å få med seg hvem TLC var.

Trioen bested av Tionns «T-Boz» Watkins, Rozonda «Chilli» Thomas og ikke minst den på flere måter fargerike Lisa «Left Eye» Lopes (1990-2002). De to førstnevnte stod for vokalene, Lopes bidro for det meste med rappingen.

TLC ble dannet i 1990 da produsenten Ian Burke var på utkikk etter en jentegruppe som kunne kombinere uttrykk fra både hiphop som datidens r&b. Trioen kom endelig sammen året etter, da TLC ble tatt som navn etter jentenes navn.

Debuten Ooooooohhh… On the TLC Tip i 1992 ble nok på alle måter for funky og amerikansk til å nå ut til det store publikumet utenfor statene, men de slo an fra første øyeblikk på de amerikanske listene. Til neste utgivelse, endret trioen imidlertid noe på stilen – og fremstod plutselig førende i en stadig økende trend av navn som kombinerte rytmer fra hiphop med vokal inspirert av soul og 80tallets r&b.

Creep ble på tampen av 1994 deres første nummer 1 i USA, og denne gangen spredte låten seg også over til Europa hvor den ble en betydelig hit i flere land. Norske lyttere avventet trioen bare sånn måtelig, og hang seg ikke med før single nummer tre fra CrazySexyCool slo til på høsten 1995.

Waterfalls ble TLCs største låt og regnes av mange kritikere i dag som en av kanskje 90-tallets viktigste låter. Sammen med albumet CrazySexyCool ufarliggjorde disse utgivelsene den nye r&b-bølgen for det europeiske publikumet, og ga grobunn for en rekke senere jentegrupper – og soloartister – innen sjangeren.

Det hjalp også på at TLC fremstod riktig så fargerike med et bevisst og moteriktig uttrykk, og at Left Eye slett ikke var fraværende i mediene. Både på godt og ondt.

Waterfalls og albumet mottok en rekke priser i etterkant, og musikkvideoen ble noe utrolig nok den første videoen fra en farget gruppe til å bli kåret som årets musikkvideo fra MTV. Utgivelsen fikk også usedvanlig skryt for sine den gang vågale tekstreferanser til både HIV og stoff.

Dessverre for TLC så suksessen ut å ende i det komplette kaos, og de kommende tre-fire årene ble mer preget av medieoppslag, økonomiske utfordringer og kontraktsmessige utfordringer. Trioen skulle imidlertid klare å slå sterkt tilbake i 1999 med albumet FanMail.

Derfra kom låtene No Scrubs og Unpretty, begge solide hits verden over. Og begge med høye listeplasseringer også i Norge, der singlene nådde topp 10 på VGs Topp 20.

Kranglingene mellom management og jentene fortsatte imidlertid, selv om FanMail i USA solgt i millioner. Uenighetene løste seg imidlertid, og jentene tok en pause i 2000 for å komme seg til hektene og søke andre utfordringer.

Deretter omkom Lisa Lopes i en bilulykke i 2002, og TLC var i grunnen historie etter at utgivelsen 3D ble lansert like etter hennes død. Først i 2014 kom de to gjenværende medlemmene sammen igjen under navnet, og de har siden både turnert og kommet med nye utgivelser like frem til i dag.

Det skulle etter Waterfalls gå enda fire-fem år før man – i alle fall i Norge – fikk en ordentlig bølge av r&b-navn på listene. Men TLC var en solid oppvarming, og i USA regnes de som et viktig – om ikke essensielt – navn for kommende navn og artister innen sjangeren.


TLC

Waterfalls
(Organized Noise/Marqueze Etheridge/Lisa «Left Eye» Lopes)
1995 BMG Arista
Produsert av Organized Noise
Utgitt på albumet CrazySexyCool