2Pac feat. Dr. Dre – California Love

Tupac Shakur hadde allerede en nesten legendestatus, da han på vårparten 1996 også inntok landene over Atlanteren med sin dansevennlige California Love.

Både Tupacs liv og karriere hang sammen med den såkalte Black Panther Party-bevegelsen. En militant sosialistisk organisasjon i overgangen til 70-tallet, der moren var et svært aktivt medlem. Om ikke 2Pac ble født innenfor murene, var det ikke langt fra da moren ble fengslet bærende på sønnen.

Tupac ble først kjent som medlem av hiphop-gruppen Digital Underground i 1991,men utmerket seg raskt på egen hånd med albumet 2Pacalypse Now samme år. Og der de fleste andre rappere valgte å beskrive og fortelle, gikk 2Pac hen og kommenterte.

Som på sine påfølgende utgivelser, lot han både statskraft og samfunnet gjennomgå, og spor som Crooked Ass Nigga fikk selvfølgelig oppmerksomhet. At en farget artist selv skulle bruke n-ordet, ble sett på ikke så lite oppsiktsvekkende.

Tupac var en usedvanlig kreativ rapper, der han kom med fire album fra 1991 til 1996. Og med flere sideprosjekt og gjesteopptredener på andres utgivelser. Samtidig inntok han også lerretet i flere filmer, deriblant i samspill med Janet Jackson i 1993s Poetic Justice.

Samtidig som populariteten bare vokste i USA, også blant det mer tradisjonelle «hvite» publikumet, havnet han også i en strøm av våpenanklager. Og sonet i 1995 også åtte måneder i fengsel for seksuelle overgrep.

Tupac hadde i 1993 blitt en venn av Notorious B.I.G. gjennom heller grå forretninger, noe som bare på et par år utviklet seg som en del av den mye omtalte «rap wars» mellom hiphop-miljøene fra vest- og østkysten i USA.

I 1996 vendte også tekstlinjene til 2Pac seg til den mer brutale gangster-varianten av rappen, noe som skulle bli fremtredende på hans fjerde album – All Eyez on Me.

Det var herfra California Love ble utgitt som første single, en låt i samarbeid med produsenten og hiphop-legenden Dr. Dre. På vokal medvirket også Roger Troutman, et ukjent navn for oss nordboere. Men han var i USA kjent for sin utstrakte bruk av talk-box, noe som man klart hørte igjen i California Love. Vokalbidraget var for øvrig samplet, fra en 1982-innspilling: West Coast Poplock.

Låten var også markant forskjellig fra album til single, og det var en nokså omarbeidet remiks som gjorde utgivelsen riktig så populær. Singlen ble (i Europa) kun kreditert Joe Cocker ⟶ og Christ Stainton, da det var en sampling fra deres Woman to Woman som utgjorde grunnlaget for innspillingen.

Senere har 2Pac selv fått låtskriverstatus, sammen med brødrene Troutman som stod bak talkbox-refrenget.

Singlen var en av 2Pacs mest kommersielle utgivelser, og det var nok grunnen til at låten skulle bli en av vårens største singler også i Europa. I Norge gikk den «bare» til en nummer fire, men den toppet blant annet i Sverige.

2Pac hadde i 1994 blitt skutt og såret i studio. I september 1996 falt så skuddene som tok livet av Tupac i Las Vegas, et angrep som FBI aldri helt maktet å oppklare.

Musikken og ordene hans kunne derimot ikke bli stilnet, og i årene som kom fortsatte det å bli gitt ut nye låter og album.

Den største av disse skulle bli 1998-utgivelsen Changes, som over to år etter 2Pacs død skulle makte å klatre helt til topps på de norske listene.

Og Black Panther Party? Det var liten tvil i at denne bevegelsen preget 2Pac gjennom hele karrieren, og at han ble sterkt påvirket til å fremme deres syn og innspill gjennom både tekster og opptredener.


2PAC feat. Dr. Dre

California Love
(Chris Stainton/Joe Cocker)
1995 Death Row/Interscope
Produsert av Dr. Dre
Originalversjon utgitt på albumet All Eyez on Me