Adam Clayton & Larry Mullen Jr. – Theme from Mission: Impossible

Ikke siden 1963 hadde to instrumental-låter satt slikt preg på listene, som hva man så i 1996. For ikke før man (nesten) var kvitt Robert Miles’ Children, krøp temaet fra et årets virkelige storfilmer opp salgslistene.

U2s ⟶ bassist og trommis – Adam Clayton og Larry Mullen Jr. – hadde nettopp kommet fra U2s sideprosjekt Passengers, der gruppen hadde eksperimentert med filmmusikk og helt andre lydbilder enn under bandnavnet.

Enkelte innflytelser tok de med seg videre til det kommende albumet Pop i 1997, men før dette hadde Tom Cruise og hans mannskap fanget opp Passengers-prosjektet. Og spurte Clayton Og Mullen Jr. om å levere en versjon av temaet til hans kommende Mission: Impossible.

Mission: Impossible var i 1996 nokså ukjent for det norske publikumet, også musikken. Men spesielt for amerikanerne var tittelen et kjent begrep, der den originale TV-serien hadde blitt svært populær i sin tid fra 1966 til 1973.

Etter et forsøk på å vekke serien til live på tampen av 80-tallet, var det nok klart for de fleste at tiden hadde løpt fra konseptet for godt. Men Cruise gjennom hans eget selskap, og med solid støtte fra Paramount, fikk omsider på plass en langvarig prosess ved å skape om hele TV-serien til lerretet.

Det viste seg å bli en umiddelbar suksess, både blant kritikere og presse. Den ble av 1996s store kassasuksesser også i Norge, og ga grobunn for (til i dag) fem påfølgende filmer. Samtlige storfilmer på alle måter, og med Ethan Hunt som en det nye årtusenes største fiksjonelle filmhelter.

Clayton Og Mullen Jr. holdt seg til originalmusikken fra originalserien i sin versjon, og maktet å tilføre temaet 90-tallets klubbrytmer og lydbilder. Uten å vike for mye fra den opprinnelige versjonen.

I motsetning til TV-serien, ble også temaet brukt på tampen av filmen. Der originalen fra både 60-tallet og det noe mislykkede sidespranget i 1998, hadde vært en lett gjenkjennelig åpningssekvens. Og der fyrstikken kanskje ble savnet i filmen, var den på plass i musikkvideoen.

Versjonen ble en solid hit på store deler av kloden, og ble i Norge liggende seksten uker inne på listene gjennom høsten 1996. Med en topplassering som nummer fire som beste resultat. Finnene bare elsket den, og singlen nådde også topp 10 både i USA og Storbritannia.

Låten var komponert av av argentineren Lalo Schifrin, en mye brukt TV- og filmkomponist i overgangen til 70-tallet. Han forlot senere bransjen, og fortsatte i stedet karrieren innen jazzen.

Clayton Og Mullen Jr. vendte raskt tilbake til studio sammen med den andre halvdelen av U2 for å ferdigstille Pop. Noe som vel skulle vise seg kanskje å bli litt vel kreativt.


ADAM CLAYTON & LARRY MULLEN JR.

Theme from Mission: Impossible
(Lalo Schifrin)
1996 Mother
Produsert av Larry Mullen og David Beal
Utgitt på soundtracket til Mission: Impossible