Alanis Morissette – Ironic

Alanis Morissette var allerede etablert som artist i Canada, da hun inntok også resten av verden med storm i 1996 med utgivelsen av Jagged Little Pill.

Morissette, med mellomnavnet Nadine, var fra Ottawa. Hun vokste delvis opp i Tyskland, og startet karrieren sytten år gammel da MCA fanget henne opp.

Hennes to første album fra 1991-92 var nokså pop-pregede, men allikevel med et visst trøkk i seg. Morissette var også fra første stund sterkt involvert i låtskriving og det kreative uttrykket, og fikk fin oppmerksomhet i hjemlandet som et fremadstormende talent.

Begge disse albumene avga flere hitsingler, selv om kanskje ingen av dem ble virkelig store. Albumene solgte også riktig så bra.

Da Morissette valgte å søke lykken i Los Angeles, endret hun både stil og uttrykk. Hun inngikk et samarbeid med produsent og låtskriver Glen Ballard, som tidligere hadde samarbeidet med navn som Paul Abdul → og Michael Jackson ⟶ flere ganger.

Men akkurat som Jagged Little Pill ble et stort gjennombrudd for Alanis Morissette, ble utgivelsen også Ballards store som låtskriver og produsent.

Utgivelsen fikk glimrende tilbakemeldinger fra musikkpressen da det kom på markedet i 1995, og gjennom det kommende året – spredte både rykte og låter seg fra land til land. Jagged Little Pill skulle bli et av 90-tallets store album med sine anslagsvis 33 millioner solgte eksemplarer. Der halvparten av disse gikk over musikkhyllene i USA.

Det skulle bli utgitt seks singler fra albumet, der fire nådde toppen av listene hjemme i Canada. Tre låter inntok topp 10 også i USA, der Ironic ble den største av disse.

Låten var single nummer tre, etter You Oughta Know og Hand in My Pocket, og ble utgivelsen som for alvor plasserte Morissette som et stort navn også i Europa.

I Norge gikk Ironic aldri høyere enn en fjerdeplass på Topp 20, men den ble værende på listene i sytten uker. Hvorav tolv av disse inne på topp 10.

Jagged Little Pill skulle bli et viktig kapittel for det resterende av tiåret, da albumet på flere måter representerte noe nytt for populærmusikken. Den var preget av melodier, men allikevel nyskapende med elementer både fra singer/songwriter-tradisjonen – og et gufs fra grungen.

Morissette og Ballard skapte også et eget uttrykk som kombinerte det akustiske med det elektroniske, noe som ble svært ettertraktet i de kommende årene både for etablerte og nye navn. Spesielt innen rocken.

Og selv om ingen flere låter fra albumet inntok de norske listene, ble mange av sporene kjent over radio. Slik som den kommende singlen You Learn og den egentlige forgjengeren, Hand in My Pocket. Jagged Little Pill skulle bli en gjenganger på albumlisten over hele året, der den ble liggende i omtrent førti uker og etter hvert belønnet med en platina-utmerkelse.

Alanis Morisette skulle deretter etablere seg som et godtselgende og populært navn. Hun valgte å holde på stil og sjanger i en årrekke, kanskje med enda sintere gitarer i årene – og på albumene – som kom.

I Norge fikk hun tre singler til låtlistene. Først Thank U (en nummer 3 i 1998. Deretter Hands Clean (7/2002) og Everything (17/2004). Samtlige av hennes fire kommende album i årene 1998 til 2008 solgte også nok til listeplasseringer, selv om det gikk noe nedover med salgstallene for hver utgivelse.

Dette gjaldt for øvrig ikke bare i Norge, og Morissette fikk noe kritikk for en noe manglende vilje (eller evne?) til å fornye seg.

Hun har imidlertid forblitt en svært populært live-artist, og svært få hjemlige artister slår hennes rekke med 22 topp 40-hits gjennom årene. Internasjonalt fortsatte også låtene å være populære like til inngangen av 2010-tallet, og med årene har hun utgitt sju album etter Jagged Little Pill.

De siste årene har hun allikevel forlatt gitarene fullstendig, og beveget seg inn i en slags ambient og drømmende stil. Langt fra poprefrengene og gitarene hun lenge bygget karrieren på.

Alanis Morissette er i dag en av Canadas mestselgende navn og artister, og selv om hennes store suksess med album og låter fra 90-tallet – nok gjerne kan puttes trygt inn nettopp i denne båsen: Hun var uansett et friskt pust i bransjen der hun hadde full kreativ kontroll over karrieren.


ALANIS MORISSETTE (f. 1974)

Ironic
Alanis Morissette/Glen Ballard)
1995 Maverick
Produsert av Glen Ballard
Utgitt på albumet Jagged Little Pill