Amanda Marshall – Let it Rain

Canadiske Amanda Marshall fikk utover våren sin eneste hit utover hjemlandet med Let it Rain. Og Norge – og Nederland – var vel de eneste landene hvor låten i grunnen kunne kalles stor.

I hjemlandet var det helt annerledes, der Amanda ble regnet som et stort musikalsk talent. Hun var utdannet fra konservatoriet i Toronto, og hadde fått sin første platekontrakt som nittenåring. Det gikk ikke så bra i første omgang.

Etter å ha deltatt på en hyllest til Neil Young, ble hun tre år senere signert av Epic – og satt under kyndige produksjonshender av David Tyson. En Tyson som seks år tidligere hadde vært sentral i å løfte frem et annet Toronto-navn: Alannah Myles ⟶ .

Uttrykket til Marshall ble adskillig mer radiovennlig enn Myles’ noe rockete uttrykk, og hennes to første singler ble begge store i Canada. Disse var åpningssporene på hennes debutalbum: Let it Rain og Birmingham.

Det var førstnevnte norske radiostasjoner fanget opp, flere måneder etter at den hadde vært utgitt i Canada. Ved siden av navn som Joan Osborne og Alanis Morissette ble hun plutselig del av en liten bølge av «unge kvinner med gitarer» – og Let it Rain skulle bli liggende på listene i seksten uker. Med en nummer 3 som høyeste plassering.

Bak låten stod Nashville-baserte Kristen Hall, som i sin tid var med på å danne ikke ukjente Sugarland.

Selv om albumet også solgte bra her hjemme, ble det med både denne utgivelsen for Amanda Marshall. Kanskje grunnet at det skulle gå hele tre år før hun kom med ny musikk.

Det var kanskje forståelig også om man så karrieren ut fra canadisk perspektiv. Der hadde hun nemlig hatt hele fem topp 10-låter fra debutalbumet, og var i 1996 og 1997 en av Canadas virkelig største artister.

Da oppfølgeren, Tuesday’s Child, omsider kom i 1999 – hadde det canadiske publikumet på ingen måter glemt henne. Her tok Marshall mer kontroll over låtskriving, og produsenten var byttet over til Don Was.

Resultatet ble et av 90-tallets virkelig store canadiske album, med tiden klassifisert til tre ganger platinum. Og to nye topp 10-singler.

Etter å ha forsøk seg på å modernisere uttrykket fra radio-ballader og pop-gitarer til noe oppdatert r&b, hang derimot ikke publikumet like godt med. Hennes tredje utgivelse, Everybody’s Got a Story, solgte langt mindre enn forgjengerne. Men hun var da for stor til at albumet kunne kalles en fiasko.

Deretter stanset karrieren overraskende helt opp, og fra 2003 har Marshall ikke utgitt en tone. Grunnen var en opprivende krangel med plateselskapet, som slett ikke fant seg at Amanda sparket managementet for å vinne enda større kontroll over karrieren.

Det endte med at hun trakk seg fullstendig fra hele musikkbransjen, og et varslet comeback ti år senere – ble aldri noe av. Fra 2017 har hun igjen vært sporadisk aktiv, blant annet som oppvarmer for Bryan Adams .


AMANDA MARSHALL (f. 1971)

Let it Rain
(Kristen Hall)
1995 Epic
Produsert av David Tyson
Utgitt på albumet Amanda Marshall