Bjelleklang – Gud! Hvor du er deilig …

Bjelleklang kom inn fra sidelinjen i norsk musikkliv. En gang betegnet som det manglende mellomleddet mellom Dizzie Tunes og Vazelina Bilopphøggers.

Sekstetten var opprinnelig en ren vokalgruppe, med vekt på a cappella både på album og fra scenekanten. Men gjennom ørene, unnskyld, årene- fikk gruppen en lettere instrumentering på utgivelsene. Ikke alle like tradisjonelle.

Bjelleklang oppstod i 1986 på et kollektiv på Fjellhamar i Lørenskog, Medlemmene hadde alle bakgrunn fra både korpsbevegelse og kulturskoler, og etter noen innledende runder i overgangen til 90-tallet – landet de en platekontrakt med BMG. Håkon Iversen ble fra første tone kvintettens produsent, og der ble han værende gjennom samtlige utgivelser.

De tre første utgivelsene fra Bjelleklang slo virkelig til hos det norske publikumet, og låter som Hyttetur (1991), Mercedes Benz (1992) og Gummihatt – Swing (1994) nådde alle inn på VGs Topp 10. Samtidig som albumene solgte både til gull og platina.

Oppskriften var både nyere og eldre hits, og også ikke fullt så kjente låter, til humoristiske tekster. Gruppen hadde en egen evne til å komme med betraktninger og episoder om hverdagslige og trivielle uromomenter, som alle og en hver kunne kjenne seg igjen i.

Gud! Hvor du er deilig … var nettopp en slik låt. Satt inn i en sommerlig(?) korpstur til Danmark, der nok veldig mange en eller annen gang hadde møtt en «Barbara». Og det behøvde slett ikke være et korps. Tekstlinjene var universelle nok til at låten ble årets desidert mest populære norske låt. Med fire uker som nummer 1 på Topp 20, og hele 22 uke inne på listene.

Og i motsetning til brorparten av Bjelleklangs tidligere låter, var Gud! Hvor du er deilig … skrevet av Finn Evensen i gruppen selv.

Utgivelsen ble raskt en ren farsott i korpsbevegelsen, og levde svært lenge selv etter at 1996 var over. Samtidig krympet Bjelleklang fra en sekstett til en kvintett, og startet å eksperimentere mer med både låter og instrumentering.

Spis meg rå i 1998 ble ikke like godt mottatt som deres første album, men de forble uansett salgstall en svært populært scenenavn. Selv om de fra tusenårsskiftet tok det adskillig roligere med nye utgivelser.

Etter 2009 har ikke gruppen gitt ut nytt materiell, samme år som Finn Evensen valgte å gi seg som medlem. Bjelleklang eksisterer (selvfølgelig) ennå i dag, med Robert Skrolsvik som eneste gjenværende bjelle fra 1986. Og med hovedvokalist Frank Øren som en god nummer to siden 1989.

En 35års-markering hjemme i Lørenskog i 2021 ble fullstendig kassert av en viss pandemi, men det ble da bjellet i mål etter hvert. Og med en av landets mest populære låter på hjemmespråket på hele 90-tallet, er det slett ikke sikkert at man har hørt det siste fra Bjelleklang i dag.


BJELLEKLANG

Gud! Hvor du er deilig …
(Finn Evensen)
1996 BMG Ariola
Produsert av Håkon Iversen
Utgitt på albumet Kort ved øra