George Michael – Jesus to a Child

Det var en neddempet og ettertenksom George Michael, som vinteren 1996 skulle få sin tredje – og siste – nummer 1 i Norge med Jesus to a Child.

Albumet for året het Older, og det var det. Med klare referanser til mer «voksne» musikksjangre som jazz og soul, var utgivelsen både noe utfordrende og sofistikert. Som låten, var allikevel låtene pop. Men et godt stykke fra flørten med klubbrytmer man hadde hørt på Michaels to første soloalbum.

Det hadde gått nesten seks år siden hans forrige utgivelsen, Listen Without Prejudice Vol. 1 fra 1990. Noe som skyldes en nokså opprivende og medieomtalt tvist med selskapet Columbia, senere Sony. En sak Michael tapte rettslig, og som holdt ham unna platemarkedet hele den resterende halvdelen av 90-tallet.

De to låtene han da oppnådde suksess med, var begge solide sidesprang. Too Funky hadde vært et rent bidrag til Red Hot + Dance-prosjektet, mens duetten med Elton John ⟶Don’t Let the Sun Go Down on Me hadde opprinnelig vært kun en live-opptreden.

Jesus to a Child var skrevet til da avdøde Anselmo Feleppa, Michaels tidligere (og den gang ukjente) partner. Låten gjenetablerte Michael i toppen av av den europeiske listetilværelsen, og også amerikanerne trykket singlen til brystet.

Med senere strømmetall har låten trolig passert millionen bare i USA og Storbritannia alene, og ved utgivelsen gikk også rett til topps i Norge. Til tross for at singlen bare holdt ut elleve uker på Topp 20, var salgstallene allikevel god nok til at den ble klassifisert til et gulltrofè. Mens Older solgte godt nok til platina.

I dag kan man kanskje påpeke at George Michael kanskje aldri fikk den statusen i Norge han hadde i veldig i mange andre land. Han var 90-tallets mestselgende mannlige soloartist hjemme i Storbritannia, og nevnes der (nesten) oppe ved siden av Elton John som en av landets store navn innen popen.

Jesus to a Child skulle også bli Michaels siste virkelige store låt på de norske listene – men definitivt ikke den siste. Han fikk jevnlig med låter inn på Topp 20 helt til 2006, men ingen nådde helt opp til låtene fra 1996 og bakover.

Da George Michael forsvant med nye utgivelser fra midten av 2000-tallet, var det hans eget valg. Og etter Older, ble det faktisk bare to nye album i etterkant. Først med sidespranget Songs from the Last Century i 1999 – og Patience fra 2004.

Michael så nok endringen i musikkmarkedet komme raskere enn de fleste av hans kollegaer, og annonserte høflig, men bestemt, at det ikke ville komme flere nye utgivelser fra hans side.

Han satset i stedet på veldedighets-utgivelser, eksklusive konserter – og utnyttet ofte hans egen hjemmeside til flere frie låter publikum kunne laste ned. I 2014 kom også Symphonica, innspilt og inspirert via hans daværende turné med samme navn.

Samme år startet han også en roligere periode, trolig grunnet helseproblemer. Og George Michael ble første juledag funnet død hjemme i Goring, Oxford. Dødsårsaken ble stadfestet som naturlig, men forårsaket av et langt liv med overforbruk av både medikamenter og alkohol.

George Michael ga ut gjennom karrieren bare fem album, samtlige nokså diverse og forskjellige, men alltid med Michaels særegne teft for det melodiøse og vokale som grunnlag.

I Norge hadde han i perioden 1984 til 2006 seksten låter inn på Topp 10/20. Noe som fremdeles gjør ham til en av de mest suksessfulle mannlige artistene på våre lister.


GEORGE MICHAEL (1963-2016)

Jesus to a Child
(George Michael)
1996 Virgin
Produsert av George Michael
Utgitt på albumet Older