Luniz – I Got 5 on It

Luniz var en amerikansk duo som vel bokstavelig talt kom inn via bakgården av musikkbransjen. Aldri signert til et større selskap, skulle de allikevel få en av 1996s største rapp-låter.

Jerold Ellis III (Yukmouth) og Garrick Husbands (Numskull) var et kompispar som var blitt kjent med hverandre under oppveksten, i ikke akkurat de mest fasjonable strøkene av østkanten i Oakland, California.

Duoen ble kjent som både Luniz Toons og LuniTunes, og var godt påvirket av det pågående gangster-rappen. I 1994 deltok de på Dru Downs innspillinger, og ble fanget av det vestkyst-baserte selskapet Noo Trybe.

Debuten Operation Stackola kom året etter. Og der de mest ekstreme rapp-strofene var tonet ned både i tempo og produksjon, fokuserte duoen på det daglige hendelser, sex og stoffbruk. Uten filter, men i motsetning til en bråte andre samtidige rappere: Heller ikke uten et lite glimt i øyet.

Noe som viste seg igjen i promo-materiellet til Luniz, der Numskull og Yukmouth – også der uten filter- markedsførte seg som Drink-A-Lot og Smoke-A-Lot.

I Got 5 on It var og ble duoenes eneste større hit, og den fikk nok nytte av både en viss melodiøsitet – og sitt ikke altfor skjulte budskap om hva som ble delt på gatehjørnene. De «5» i teksten var dollarene man krevde etter å delt utgiftene til en knert marihuana.

Om alle som kjøpte og hørte låten var klar over akkurat, var vel heller tvilsomt. Innspillingen var kraftig basert på tre andre låter, der samplingen fra Club Nouveaus lille 1986-hit – Why You Treat Me So Bad – var mest fremtredende.

I Norge ble den en av senvinteren og vårens større singler, der låten ble liggende i toppsjiktet av Topp 20 i to måneder.

Refrenget var for øvrig sunget av Berkely-basserte Michael Marshall, en R&B-vokalist som ikke umiddelbart ble kreditert på utgivelsene av låten.

Luniz kom aldri siden med noen større låter, og fra forsvant nokså raskt fra både oppmerksomhet og lister. Men de la heller aldri inn årene – og har fortsatt å jobbe sammen like til i dag.

Yukmouth fikk derimot en helt grei karriere videre på egen hånd, og ble en riktig så godt brukt navn og rapper på en mengde innspillinger i tiåret som kom.


LUNIZ

I Got 5 on It
(Anthony Gillmour/Claydes Smith/Dennis Thomas/Denzil Foster/Donald Boyce/Garrick Husband/George Brown/Jay King/Jerold Ellis, Jr/Richard Westfield/Robert Bell/Robert Mickens/Ronald Bell/Thomas McElroy)
1996 Noo Trybe/Virgin
Produsert av Tone Capone
Utgitt på albumet Operation Stackola