Michael Jackson – They Don’t Care About Us

They Don’t Care About Us var Michael Jacksons tredje offisielle single fra HIStory-albumet. Den ble den fjerde strake store, men også hans mest kontroversielle gjennom hele karrieren.

I forkant hadde vel Scream kanskje underprestert på listene, mens den påfølgende You Are Not Alone kanskje overprestert. I alle fall ut fra forventningene. I USA hadde sistnevnte ballade blitt en av 1995s aller største låter, mens den kanskje hadde falt litt under stolen i Europa.

Deretter kom Earth Song, som aldri ble virkelig promotert på det amerikanske markedet.

They Don’t Care About Us snudde dette på hodet, først og fremst grunnet de nokså hardtslående tekstlinjene. I en stadig mer-på-vakt musikkpresse i USA, vekket Jacksons fraser i låten betydelig oppsikt. Der i særdeleshet teksten i det andre verset fikk folk til å falle av stolen:

Jew me, sue me
Everybody, do me
Kick me, kike me
Don’t you black or white me

Uttrykkene jew og ikke minst kike, som var en enda sterkere slag for jødene, fikk en allerede skeptisk presse til virkelig å rette pekefingeren mot Jackson. Som definitivt ikke var med på å forbedre det allerede betente forholdet mellom artiste og skribenter.

I ettertid har kanskje kritikken stilnet noe, først og fremst for at MJ i alle fall på amerikanske utgaver av låten – valgte å «redigere «forstøye» bort de mest kontroversielle tekstlinjene. Det har blitt påpekt at kritikken nok var skyld i at låten aldri endte høyere enn en nummer 30 på Billboards 100.

Lyttere og platekjøpere i Europa brydde seg langt mindre, og tok protestlåten mer som den var ment som. I en tid da en artist sjeldent fikk mer en én til to store låter fra et samme album, kom nå Michael Jackson opp med sin fjerde i løpet av et godt halvår.

They Don’t Care About Us skulle bli en av hans aller største i et land som Tyskland, der den toppet. Og gjorde det i det hele tatt sylskarpt i de aller fleste europeiske landene. Norge var faktisk (foruten Island og Sverige) det landet hvor låten gjorde det svakest med en nummer 6 senvåres, men den ble liggende på Topp 20 i femten uker.

Det ble filmet to musikkvideoer til låten. Begge med hver sine kontroversielle temaer. Den første fra gatene i Brasil, ble forsøkt stanset av de brasilianske myndighetene. Den andre, som kanskje i dag er mest kjent, var den såkalte fengselsversjonen. Som kanskje var utgaven som sterkest understreket Jacksons virkelige mening og protester med utgivelsen.

Michael Jackson valgte også et noe overraskende karriereskritt ikke lenge etter at bølgen etter singlen la seg, ved å fokusere på et remiks-album – fremfor flere ordinære singler og videoer fra HIStory.

Låt og album Blood on the DanceFloor i 1997 ble ikke så veldig godt av verken fans eller presse, men det var nok heller ikke planlagt. Såkalt remiks-album var svært populære på det amerikanske markedet på midten av tiåret, men svært få brakte vel med seg noe særdeles nytt inn i popmusikken eller listehistorien. Jakcson var ikke noe unntak.

They Don’t Care About Us ble ikke Michael Jacksons siste store hit. I 2001 skulle han slå tilbake med You Rock My World. Men kanskje den var hans siste virkelige klassiker? Enden på Jacksons virkelige gullæra innen popmusikken.


MICHAEL JACKSON (1958-2009)

They Don’t Care About Us
(Michael Jackson)
1996 Epic
Produsert av Michael Jackson
Utgitt på albumet HIStory: Past, Present and Future, Book I