Mr. President – Coco Jamboo

Eurodancen var ennå ikke helt død i 1996, og nesten litt plutselig skulle tyske Mr. President få en av sommerens virkelig store låter i store deler av verden.

Det gjorde trioen med en av årets mest vovede tekster, men for en gangs skyld brydde kritikerne seg lite om akkurat det. Flere skribenter, også i Norge, pekte på at man akkurat da (det vil si i 1996) faktisk hadde plass til en låt som Coco Jamboo. Som ikke lot seg forsøke å være noe annet enn hva den var. Utenom i Norge selvfølgelig, der låten aldri ble nevnt utover et par korte linjer foruten Topp-magasinene.

Mr. President hadde sitt utspring i Bremen, og var prosjektet til produsentene Jens Neumann og Kai Matthiesen. Fra 1991 tok de seg god til å bygge opp både låter og vokalister, og ut nittitallet ble Mr. President frontet av rapperen og briten Delroy Rennalis, sammen med vokalistene Judith Hinkelmann og Daniela Haak. Begge med hjemhørighet i Tyskland.

Det vil si, det visste i grunnen ingen. For både på låter som opptredener ble trioen frontet som henholdsvis Layzee Dee, T-Seven og Lady Danii.

Etter å ha opptrådd på småklubber i et par år under navnet Satellite One, forandret produsentene navnet på trioen til Mr. President i 1993. De fikk et gjennombrudd i Tyskland med Up ‘n’ Away i 1993, og fikk tre-fire singler til inn på listene i løpet av de neste årene.

I 1996 kom deretter Coco Jamboo, som på norsk muligens kan oversettes til noe slikt som kokosnøtt-jambus. Sistnevnte en eksotisk art i eugenia-familien. Altså en blomst.

Coco Jamboo eide mye til felles med en bråte tidligere eurodance-hits, deriblant den sedvanlige vekslingen mellom en mannlig rapper og kvinnelige vokalister på refrenget. Men den hadde også et par originaliteter, som et mer tilbakelent tempo med tydelige referanser til Ace of Base’ ⟶ reggaepop.

I tillegg eide låten denne litt udefinerbare flørten med det sydlandske, om det så var med virvaret av låneord fra spansk – eller den syntetiske utgaven av sakaguchi-fløyten. I tillegg skulle den nesten skape en liten trend, med litt syden-inspirerte sommerlåter som skulle komme på rekke og rad i årene som kom.

Låten gikk uansett til topps i en rekke europeiske land, nådde en nummer 2 i Norge midt i juli – og fikk til og med suksess både i Storbritannia og USA.

De maktet til og med en noe stakkarslig oppfølger i I Give You My Heart, som i Norge virret seg inn på Topp 20 og gjorde sitt til at Mr. President slapp unna døgnflue-stempelet her til lands.

Albumet We See the Same Sun var også adskillig mer variert enn fra eurodance-akter, og gikk til tider nesten inn i rent pop-territorium.

Mr. President fikk aldri noen lignende hit siden, ikke internasjonalt. Men de beholdt et godt navn hjemme i Tyskland ut tiåret. Jojo Action ble en stor hit i 1997, og de holdt ut med flere små og større hitsingler like til 2003.

Da hadde medlemmene startet ved å bli byttet ut, og det gikk som med flere eurodance-navn i samme situasjon: Populariteten falt da man ikke lengre kjente igjen navn og ansikter verken på plate eller på scenen.

Mr. President ble oppløst i 2008, men rapperen LayZee har siden fortsatt å opptre som LayZee formerly of Mr. President.


MR. PRESIDENT

Coco Jamboo
(Kai Matthiesen/Delroy Rennals/Rainer Gaffrey)
1996 WEA
Produsert av Kai Matthiesen og Rainer Gaffrey
Utgitt på albumet We See the Same Sun