Spice Girls – Wannabe | Say You’ll Be There

De var Scary, Sporty, Baby, Ginger og Posh. De var Spice Girls, britenes egne stoltheter. Og de skulle endre hele 90-tallet.

Selvfølgelig var Spice Girls bevisst skapt og satt sammen, og de fem jentene ble først funnet verdige etter en rekke audisjoner gjennom 1994. Utgangspunktet var å skape en «jentelig» utgave i den gryende bølge av boybands.

Bak prosjektet stod far og sønn, Bob og Chris Herbert, sammen med finansmannen Chic Murphy. Bob Herbert hadde på tampen av 80-tallet oppdaget Bros ⟶ , og var med på å få denne gruppen frem.

Det viste seg imidlertid at kjemien mellom Herberts management og de Spice-jentene på langt nær var god, og samarbeidet brøt helt sammen i løpet av 1995 – da kvintetten ønsket større kontroll over både image og låtskriving. De ble i løpet av våren signert under Simon Fuller – herren som noen få år senere skulle endre hele TV-industrien med sin introduksjon av Idol-formatet.

Gjengen som da for alvor startet å forberede gjennombruddet et lite år senere, var:

  • Scary Spice: Mel B. (Melanie Janine Brown) – f. 1975
  • Sporty Spice: Melanie C (Melanie Jayne Chisholm) – f. 1974
  • Baby Spice: Emma (Lee) Bunton – f. 1976
  • Ginger Spice: Geri Halliwell (Geraldine Estelle Halliwell) – f. 1972, og
  • Posh Spice: Victoria (Caroline) Adams – f. 1974

Wannabe ble betegnende nok Spice Girls’ første single, og skilte seg kraftig ut i datidens britiske – og også norske – musikkmarked.

Det var en treminutters rett-på-sak poplåt som ikke gjorde seg annet enn hva den egentlig var. Og I løpet av sommeren1996, ble britisk musikkpresse brått endret fra å skrive om britpop opp og ned i mente – til fem fremadstormende ungjenter. Som i tillegg også bidro til låtskrivingen selv.

Spice Girls ble riktignok aldri noen kritikeryndlinger, men det var jo heller ikke poenget. Lettbeint og kommersiell pop hadde jo sjeldent fått verken stjerner eller høye terningkast i fleng Kombinasjonen av fengende popmusikk, «girl power» – og litt attitude – satte imidlertid de fleste forstå-seg-påerne fullstendig på sidelinjen.

Wannabe skulle i sin tid selge over fem millioner og oppnådde å gå til topps i de fleste verdenshjørner – også i det noe (på denne tiden) musikalsk forvirrede USA. I Norge ble låten en av sensommerens og høstens absolutt største låter, med seks uker på førsteplass. Singlen lå tretten uker inne på topp 10, seksten totalt på Topp 20.

I september kom albumet Spice, en utgivelse som ble årets mest solgte med nitten millioner i løpet av årets siste måneder. Utgivelsen var mer variert enn kanskje ventet, og var til tider like inspirert av nye rytmer og melodilinjer fra amerikansk r&b – som sedvanlig pop og til tider også 80-tallets danserytmer. Noe som fikk enkelte kritikere til å sammenligne utgivelsen mer som et slags samlealbum, fremfor en enhetlig utgivelse.

Single nummer to, Say You’ll Be There ble deretter utgitt noen uker senere, smart nok nokså forskjellige fra Wannabe. Men også denne satte ble enorm populær, selvfølgelig en nummer 1 hos britene. Men låten nådde også tredjeplass i USA, og holdt høsten ut i Norge med en andreplass som høyeste plassering.

Albumet lå inne på de norske listene i nærmere førti(!) uker.

Også de to neste singlene fra Spice bare forsterket Spice Girls-feberen. Både 2 Become 1 (3 i Norge) og Mama (12) gjorde det bra i Norge, der sistnevnte ble kvintettens tredje listetopper hjemme i Storbritannia.

Spice Girls fortsatte både samarbeid og suksess også videre gjennom både 1997 og 1998, der andrealbumet Spiceworld avga store låter som Spice Up Your Life (3 i Norge), Too Much og Viva Forever (12).

Det ble også tid til både bok og film, før Ginger Spice – Geri Halliwell – i mai 1998 annonserte at hun trakk seg fra gruppen. Til solide medieoppslag, også i Norge, da hun hadde vært helt fraværende under årets to konserter i Oslo.

På tampen av dette året ble den enslige singlen Goodbye gitt ut, til en nummer seks i Norge – men deres åttende(1) listetopper i Storbritannia. På knappe to år.

Spice Girls fortsatte inn det nye tusenåret med en noe voksnere og et kanskje noe mer amerikansk inspirert lydbilde, men deres tredje utgivelse maktet da ikke å slå like godt gjennom som de to første albumene. En låt som Holler gjorde det allikevel helt greit, og selvfølgelig som en listetopper i hjemlandet.

Den daværende kvartetten gikk deretter i oppløsning ikke lenge etter, der samtlige av jentene mer eller mindre skulle bli være i innen musikkbransjen. Eller i alle fall innen underholdningsavdelingen av den. Musikalsk skulle det, i alle for oss nordboere, bli Melanie C. man skulle høre mest fra videre.

Samtlige navn fra Spice Girls har holdt seg både frivillig og ufrivillig i søkelyset fra den britiske ukepressen like frem til i dag, og som gruppe har de vært gjenforent ved flere anledning. I alt fra samtlige av de fem medlemmene, til en trio med Mel B., Emma Burton og Geri H.

Gruppen, uten Victoria (i dag Beckham), var ute på turnéer både i 2018 og 2019. Og de er per tidlig 2023 ikke oppløst.

Spice Girls ga i sin tid opphav og inspirasjon til en bråte navn, ikke bare i Storbritannia, som skulle farge det resterende av 90-tallet på listene.

Om det riktignok ikke kom en hel bråte med lignende navn, brakte de popen tilbake på listene – etter fire-fem år det alternative gitarer og dundrende tyske euroklubb-rytmer hadde endevendt både pop og rock.

De fem medlemmene ble trendsettende både musikalsk og visuelt, og de sørget utvilsomt til at rekken av fremadstormende boybands ble fullstendig satt i skyggen. I alle fall for en liten stund.


SPICE GIRLS

Wannabe
(Spice Girls/Matt Rowe/Richard Stannard)
1996 Virgin
Produsert av Matt Rowe og Richard Stannard
Utgitt på albumet SpiceSay You’ll Be There
(Spice Girls/Elliot Kennedy/Jon B.)
1996 Virgin
Produsert av Absolute
Utgitt på albumet Spice


Say You'll Be There