1997


90-tallet fortsatte inn i 1997 som om gitarene fra de første rundene av tiåret var kastet på skraphaugen.

En aldri så liten r&b-vind nådde de norske lytterne, der navn som Toni Braxton, Eternal og En Vogue ble svært så populære. Spesielt gjennom vårparten. Og hiphop-trenden fra de to forutgående årgangene også, der Coolio og Puff Daddy begge ble blant årets mest populære låter.

Året var preget av at de norske platekjøperne igjen var mer på bølgelengde med amerikanske og britiske listesmaker enn foråret. Og det var få av de mest populære låtene dette året – som ikke kunne finnes igjen på barometrene fra disse to viktige musikklandene.

De norske listene bar preg av særdeles få virkelige topplåter. Men med en hel bråte «mellom-hits» som til dels fikk lang fartstid på listene, men sjeldent nådde helt til topps.

Som 1996, bar 1997 også preg av en solid avstand fra hvilke navn som var populære på singlelistene – til hva man fant igjen som storselgende album. Noe skyldes nok et særdeles gyllent år for TV2s reklameavdeling, der de underligste titler fikk digre salgstall gjennom hyppige TV-reklamer.

Til tross for et noe labert norsk musikkår, feiret Odd Børretzen et helt år inne på VGs Topp 40. Og han ble også et av årets store navn, med hele to stortselgende album. Postigirobygget ble annet riktig så populært norsk navn, mens på singlelistene – var det kun Trøste og Bære som maktet å få en noenlunde norskspråklige hitlåt.

Celine Dion var gjennom året totalt landet mestselgende navn med Falling into You overvintrende fra 1996 – og Let’s Talk About Love utgitt sent på året. Men hun fikk gjennom disse to årene aldri helt den virkelig store låten i Norge, noe som ikke skulle vente så veldig lenge på seg.

Absolute-serien fortsatte å selge til hundretusener, mens en liten teenpop-bølge slo til med navn som Hanson, Aaron Carter – og vel til dels også Aqua.

Årets mestselgende låt kom allikevel fra Elton John, i han hyllest til prinsesse Diana i Candle in the Wind 1997. Tidenes mest solgte single, også i Norge – med et vanvittig salg til åtte ganger platina.

1997 ble også preget av Espen Linds gjennombrudd som artist – og en viss TV-serie ved navn Friends.


Topp 20 1997

Basert på plasseringer gjennom hele året. Kun beregnet fra topp 10.
Antall topp 10-låter: 84.