B Real, Busta Rhymes, Coolio, LL Cool J & Method Man – Hit ‘Em High

I ettertid kan kanskje Hit ‘Em High sees på som en av de underligste nummer 1-låtene på de norske listene.

Til tross for det rene hiphop-uttrykket, var nemlig Norge det eneste landet i verden hvor låten ble en hit av betydning. Den nådde riktignok en nummer 8 i Storbritannia, men det var blant de svært få unntakene.

Og i USA … ?

Man skulle tro sammensetningen av fem av datidens sterkeste navn innen rappen, skulle få nok av spilletid og popularitet. Men det ble slett ikke tilfelle. Låten var, og ble også i ettertid, nærmest en raritet. I dag er den ikke tilgjengelig på strømmetjenestene, og har siden ikke vært ugitt av noen av de fem artistene.

Bakgrunnen for låten var filmen Space Jam. En slags oppdatert 1996-utgave av 80-tallets farsott, Roger Rabbit. Denne gang satt i basketball-miljøet rundt Michael Jordan. Og med Snurre Sprett og gjengen somb animerte figurer. En gjeng som på engelsk (og etter hvert i Norge) hadde den originale benevnelsen Looney Tunes.

Filmen fikk mildt sagt varierende kritikker, men ble allikevel riktig så inntektsbringende. I USA blant de ti mest sette på lerretet dette året.

Også musikken fra Space Jam solgte bra, men det var ikke grunnet Hit ‘ Em High – som faktisk var den fjerde låten fra filmen som ble sendt ut som single. Salgstallene skyldes nok heller en viss låt fra R. Kelly, I Believe I Can Fly – som skulle bli uendelig mye større gjennom både 1996 og 1997.

Kvintetten som rappet seg gjennom Hit ‘Em High hadde alle solide karriere gående, og var alle store navn på det amerikanske markedet. I Norge var det så mer som så, der bare Busta Rhymes ved siden av Coolio kunne vise til noe som helst av suksess.

B-Real var allikevel kjent som en av frontfigurene i Cypress Hill. LL Cool J var veteranen med over et tiår bak seg innen amerikansk hiphop. Og Method Mad var først og fremst kjent fra det noe omdiskuterte Wu-Tang Clan-kollektivet.

Disse fem samarbeidet også om hverandre i flere sammenhenger i årene som kom, og med unntak av B-Real og Coolio har de fortsatt å sette sitt preg på sjangeren helt frem til i dag.

B-Real fortsatt litt fra arenaen på tampen av 2000-tallet, mens Coolio gikk bort i 2022. I 1997 hadde han derimot sin egen store låt i C U When U Get There, som ble stor nok til å få sin egen omtale på disse sidene.

Space Jam fikk i 2021 en oppfølger i Space Jam: A New Legacy, som vel ikke akkurat fikk publikum til å strømme til de allerede korona-stengte kinoene.


B. REAL, BUSTA RHYMES, COOLIO, LL COOL J & METHOD MAN

Hit ‘ EM High
(Artis Ivey Jr/ Clifford Smith/James Todd Smith/Lous Freese/Jean Claude Olivier/Samuel Barnes/Trevor Smith)
1997 Atlantic
Produsert av Trackmasters
Utgitt på sountracket til Space Jam