Bloodhound Gang – Fire Water Burn

Bloodhound Gang kan vel sies å være blant disse navnene man ikke kunne ta helt seriøst. Og det var jo nettopp hele intensjonen for Jimmy Pop og bandet.

Gruppen stammet fra lille Collegeville i Pennsylvania, utenfor selve Philadelphia. Frontfigur og bakmann var fra første stund James Moyer Franks (f. 1972) som tok scenenavnet Jimmy Pop Ali da bandet startet å få en form i 1991.

Kompisen Michael Bowe, som var på å dannet gruppen, tok navnet Daddy Long Legs. Og det sier vel kanskje det mest i hvilken tekstretning Bloodhound Gang skulle gå inn på.

Bandet hadde sitt utspring i miljøet rundt Temple University i Philadelphia, og de utviklet en særegen form for hiphop – med humor og vitser satt i beste MAD-stil.

Etter noen måneder med spillejobberfaring på klubber i New York, landet gjengen en kontrakt med Columbia i 1995. Utgivelsen Use Your Fingers ble alt annet enn en suksess, og Bloodhound Gang ble nokså kjapt droppet av plateselskapet.

Deretter raknet hele bandet, der også Long Legs forlot gruppen. Jimmy Pop fortsatte imidlertid prosjektet, og hyret inn fire nye bandmedlemmer. To av disse, Evil Jared Hasselhoff på bass og DJ Q-Ball på … alt mulig … – skulle bli værende i Bloodhound Gang like til slutten i 2015.

Fire Water Burn var opprinnelig en låt utgitt av bandet uavhengig i 1996. Øyensynlig virket den som et nokså langt skritt bort fra hiphop-innflytelsen gruppen hadde stått for på albumet året tidligere. Låten var nærmere post-grunge med tunge gitarer og et nokså dystert tempo.

Imidlertid var dette bare på overflaten, da mye av låten – som vanlig i hiphopen – var bygget på tidligere innspillinger. Det gjenkjennelige refrenget kom fra 1984s The Roof is on Fire, en bitteliten hit på de amerikanske r&b-listene den gang.

Flere norske skribenter påpekte også likheten med Frank Zappas ⟶ Bobby Brown i verselinjene.

Låten ble aldri populær i USA, selv om den sirkulerte noe på Billboards mer spesifikke lister. Uttrykket «motherf*****» ble altfor sterkt for gjengse amerikanere, men utgivelsen sørget allikevel for at bandet ble signert av Geffen.

Om det skyldes selve humoren, eller kanskje inntrykket av å være en skikkelig drikkebule-låt: Bloodhound Gang ble av en eller grunn store i Norden. Spesielt svenskene trykket Fire Water Burn til brystet, der låten solgte til platina. I Norge gikk den til en nummer to i mars, og skulle bli liggende på Topp 20 til langt utpå sommeren.

Låten ble også stor i land som Nederland og New Zealand, men solgte svært lite i de største platelandene.

Bloodhound Gang ble dermed et av disse amerikanske bandene som skulle bli større i Europa, og kanskje mot alle odds: Gjengen hadde mer på lur, og to år senere skulle The Bad Touch bli en enda større hit. Denne gangen tilbake i det elektroniske landskapet gruppen egentlig hadde operert i.


BLOODHOUND GANG

Fire Water Burn
(Evans/Pettiford/Wigwall/Bloodrock/Fowler)
1997 Geffen
Produsert av JImmy Pop Ali
Utgitt på albumet One Fierce Beer Coaster