Chumbawamba – Tubthumping

Høstens store festbrøl, skulle bli noe av en favoritt på britiske fotballtribuner. Og låten ble unektelig forbundet både med grå puber og sene drikkebule-kvelder.

Tubthumping var egentlig et solid spark og sinnautbrudd tilbake til Chumbawamba selv, der gruppen var midt i en krise kreativt som samarbeidsmessig.

Chumbawamba var ikke et tradisjonelt band, men mer en institusjon som gjerne kunne vært partiet Rødts hjertebarn. De hadde vært aktive helt siden 1982, og var i starten nokså solid inspirert av punken. Gjennom årene inkluderte gruppen både folk og mer sedvanlig rock i låtene. Og i beste anarkistiske opprørsstil, nektet medlemmene plent å la seg signere til et av de større plateselskapene.

På tampen av 80-tallet var bandet blitt populære nok hos britene, til at medlemmene kunne gjøre levebrød av musikken. Og de første små listeplasseringene startet å komme med albumet Anarchy i 1993.

Låttitlene talte mye for seg selv hva Chumbawamba stod inne for, og de la slett ikke tekst eller fingre imellom i låter som Revolution (1985) eller Homophobia (1994).

Tubthumping og albumet Tubthumber var faktisk bandets første utgivelser på et større selskap, EMI. Låttittelen signaliserte et sinnautbrudd, der Chumbawamba slett ikke skulle la seg bli slått ned av egne problemer.

Hvor godt akkurat det budskapet slo til hos platekjøperne, er vel heller uvisst. Men låten ble en solid hit utover høsten 1997, der den også gjorde det svært bra i Norge. Men aldri maktet å nå helt til topps. På hjemmebane solgte singlen visstnok i over 600 000 eksemplarer.

Som låt var singlen rimelig unik, der folk, punk og rock ble smeltet sammen til nokså uimotståelig – og veldig britisk – miks som umiddelbart slo til. Selv i USA.

Chumbawamba valgte deretter å være seg selv, og takket blant annet nei til å la låten bli brukt under fotball-VM i Frankrike året etter.

I 2002 var gruppen tilbake på sitt uavhengige selskap, og brød seg svært lite om låter eller album solgte eller ikke. De hadde sin egen opparbeidet sin helt egen nisje i det britiske musikklandskapet, og forble kjente og store i dette hjørnet.

Ti år senere, i 2012, brøt Chumbawamba opp for godt. Da hadde flere av medlemmene vært med siden tidlig 80-tall, blant annet med Boff Whalley og Lou Watts som bærende bjelker i alle år.

Gjennom karrieren utga Chumbawamba fjorten album og en bråte med EP-er og singler. Der 1997 var og ble deres største år, i alle fall kommersielt.


CHUMBAWAMBA

Tubthumping
(Chumbawamba)
1997 EMI
Produsert av Chumbawamba
Utgitt på albumet Tubthumper