Coolio – C U When U Get There

1997 skulle bli et godt år for Coolio. Egentlig noe avskrevet etter Gangsta’s Paradise i 1995, skulle han bidra til ’97 med to store låter. I alle fall på de norske listene.

Gangsta’s Paradise blir i dag ofte trukket frem som et gjennombrudd for en egentlig snever sjanger av rappen, som gjorde retningen kjent for det virkelig store publikumet. Men allerede året skulle denne oppmerksomheten få et solid tilbakeslag, med mordet på Lesane Parish Crooks – 2 Pac.

Coolios ene av to store hits et par år senere, var først Hit ‘Em High i et samarbeid med en bråte andre rappere. Deretter hans egen C U When U Get There, tatt fra hans tredje album: My Soul.

Sistnevnte var en av årets mer oppløftende rapp-utgivelser, og var på flere måter et lite skritt til siden for den sedvanlige gangsta-hiphopen Coolio hadde vært en del av.

Låten ble vel utgitt akkurat i tide før østkyst-miljøet rundt L.A.-rappen gikk i oppløsing, og C U When U Get There maktet å bli en av sensommerens og høstens store rapp-låter. Også I Norge. Litt ukjent for folk flest, var at også denne låten stammet fra en film: Den noe ukjente Nothing to Lose.

Med på utgivelsen var duoen 40 Thevs, bestående av Henry og Malieek Straughter. To brødre med en relativ kort karriere i 90-årene.

Singlen brukte noen gjenkjennelige toner som alle hadde hørt, men ingen riktig klarte å plassere. Nemlig de kjente melodilinjene fra Pachelbels kanon. Eller Kanon for tre fioliner og generalbass, som den egentlig het på godt norsk. Skrevet i 1680-årene.

Nå har det nesten blitt en sport å (feilaktig) tillegge Pachelbels kanon til både den og andre låten gjennom tidene, men akkurat i dette tilfellet – var bruken reell nok.

I Coolios utgave gjengitt nettopp med strykere i introen, men også i melodiføringen til refrenget. For anledningen spilt inn av London Session Orchestra. I Norge gikk låten til en nummer to og ble liggende på Topp 20 i sytten uker. Femten av disse på topp 10.

Både låt og album fikk ros av amerikanske kritikere, men albumet My Soul ble allikevel en skuffelse salgsmessig. I det hele tatt makte Coolio aldri siden å vise seg igjen med større utgivelser. Og i stedet satset han videre inne filmbransjen.

Fra 1996 hadde han en lang rekke små- og store roller i filmer både for skjerm og lerret.

Coolio ble i september 2022 funnet død i sitt eget hjem av ukjente årsaker, men ikke utenkelig relatert til store utfordringer med astma som han hadde gjennom hele livet.

I motsetning til en lang rekke andre rappere fra samme periode, fikk han allikevel en lang og aktiv karriere også etter bølgen med gangsta-rapp. Noe som skyldes hans talent som skuespiller, og som gjorde at han aldri forsvant helt fra søkelyset.


COOLIO feat. 40 Thevs

C U When You Get There
(A. Ivey/D. Alridge/H. Straughter/M. Straughter)
1997 Tommy Boy
Produsert av Romeo
Utgitt på albumet My Soul