Eternal – I Wanna Be the Only One

Eternal var for et par år den førende jentegruppa i Storbritannia, før Spice Girls kom og veltet om den posisjonen.

Jentene var en ren sangkvartett. De leverte sjeldent låter til utgivelsene, og bero seg på en bråte av produsenter for å finne riktig uttrykk til rett låt. En trend som hadde bare blitt mer og mer vanlig utover 90-tallet.

Men de hadde definitivt stemmebåndene i orden, og fra 1993 til 1997 fikk de hele tolv topp 10-hits på de britiske listene.

Eternal var opprinnelig en kvartett, med søstrene Vernie og Easther Bennett i front. De var fra første stund en sammensatt gjeng, med klare føringer for å bli et britisk svar på amerikanske En Vogue.

De to andre jentene som ble satt sammen med søstrene av manager Denis Ingoldsby , var Lousie Nurding og Kelle Bryan.

Allerede fra første album i 1994, Always & Forever, fikk kvartetten stor suksess. Anført av låter som Angel og Oh Baby I… . Stilen var klart inspirert av nyere r&b over Atlanteren, men hadde samtidig en nokså arketypisk britisk pop-feeling i seg.

Eternal ble også store i Australia gjennom disse to første årene, men utenom disse engelskspråklige landene – var oppmerksomheten heller sporadisk.

Andre-albumet Power of a Woman bare forsterket denne trenden, og da var Eternal allerede blitt en trio der Kelle Bryan hadde takket for seg. Året etter fikk de for første gang noe oppmerksomhet i Norge, gjennom låten Someday. En «duett» med All-4-One ⟶ som var blant låtene til Disney-filmen Ringeren i Notre Dame.

Neste skritt ut for trioen, ble låten Don’t You Love Me. Som igjen ble en topp 10 for jentene i hjemlandet, og en låt som også fikk noe oppmerksomhet på norske radiostasjoner. Albumet Before the Rain, deres tredje utgivelse, skulle desidert bli deres mest suksessfulle. Og det var herfra I Wanna Be the Only One ble utgitt som single nummer to.

I Wanna Be the Only One var et samarbeid med amerikanske BeBe Winans (egentlig Benjamin). Han hadde også skrevet låten sammen med ringreven Rhett Lawrence. Winans var en amerikansk gospelsanger, fra Winans-klanen. En institusjon innen amerikansk gospelmusikk.

For ham ble låten en innfallsport til et adskillig bredere publikum, og suksessen hjalp Winans ved å etablere seg med en nokså solid karriere videre.

For Eternal ble singlen deres virkelige store låt utenfor Storbritannia og Australia, og den ble en av sommerens gladlåter som nådde topp 10 på en rekke lister over hele Europa. I Norge maktet den å klatre til en nummer to, og ble liggende femten uker inne på listen like til høsten. Elleve av disse på topp 10.

På tampen av året maktet også oppfølgeren, Angel of Mine, å gjøre det skarpt. Den nådde en nummer 3 i Norge like før jul, men ble ellers en skuffelse ellers sett opp mot I Wanna Be the Only One. Bortsett fra i hjemlandet, selvfølgelig.

Deretter gikk Eternal vel noe opp i limingen, som det heter. Ved neste skritt og utgivelse i 1999, var det kun søstrene tilbake Bennett tilbake. Og selv britene brydde seg verken noe om låten Wat-cha Gonna Go eller albumet som fulgte.

Eternal ble deretter et godt eksempel på et navn der medlemmene først og fremst ble forbundet med gruppen, og opplevde sjeldent om noen gang noe som helst oppmerksomhet på egen hånd eller i andre prosjekter.

Og med Kelle Bryan tilbake i manesjen, ble de allikevel samlet for et par år senere i 2013-14. Men Eternal var først og fremst et typisk 90-tallsnavn, som tross alt i noen år var blant de mer populære kvinnelige gruppene på vår side av Atlanteren.

I Wanna Be the Only One var en 1997s store sommerlåter, og sikret den daværende trioen en plass i de musikalske historiebøkene i Norge.


ETERNAL

I Wanna Be the Onlye One
(BeBe Winans/Rhett Lawrence)
1997 EMI
Produsert av Nigel Lowis
Utgitt på albumet Before the Rain