1997 var et år der det kom flere til dels svært unge navn inn på listene. Hanson kunne tilsynelatende ha glidd inn i listen over riktig så mange «wanna-be’s», men trioen hadde kanskje den viktigste fordelen av alle: Talent.
Retrospektivt kan det nok påpekes at det var en grunn til at samtlige land rundt oss, sendte Hanson til topps. Men ikke i Norge, der rock alltid hadde hatt større kredibilitet enn pop. Og i alle fall fra «barnestjernene», som helst skulle være så uskyldsfulle som mulig. Og i alle fall ikke synge om «Where’s the Love» eller «With You in Your Dreams».
Det brydde verken svensker eller dansker seg om, og i alle fall ikke amerikanerne. Hvor digre Hanson faktisk var i USA på tampen av 90-tallet, er det nok svært få nordboere som fikk med seg.
Hanson var brødrene Isaac, Taylor og Zac. I 1997 henholdsvis 16, 14 og 11 år gamle. Band- og familienavn var slett ikke svensk, men derimot dansk. Der brødrene hadde forholdsvis nære slektninger hos våre naboer i sør.
Gjengen var først kjent som Hanson Brothers, da de allerede i 1993 opptrådde på festivaler hjemme i Tulsa, Oklahoma. Alle tre trakterte fra tidlig alder tangentene, men byttet litt rundt på instrumentene etter som guttene ønsket fremstå mer som et band – enn en vokalgruppe.
Der samtidige tenåringer kanskje så seg mest til samtidige navn og trender, så brødrene seg i stedet tilbake til litt skranglede pop og rock flere år tidligere. Noe som farget dem nok, til at de utga helt på egen hånd to nokså hjemmesnekrede utgivelser før 1995 var omme.
Om tvilte på guttenes spilleferdigheter, var det bare å henvise til disse to lokale utgivelsene. Og etter en spillejobb i Austin, ble de sporenstreks signert av manageren Christopher Sabec. Som igjen fikk dem inn til Mercury.
MMMBop ble som første single i løpet av sommeren en av årets virkelige storselgere, en låt skrevet av guttene selv. Men selvfølgelig farget av produsentene Stephen Lironi og Dust Brothers. Begge førende innen den senere rock-popen av 90-tallet, noe som ga både låt – og albumet Middle of Nowhere – et nokså typisk preg av 1997.
Der amerikanerne, adskillig mer vant til unge navn på listene enn hva vi og europeere var, og omfavnet disse nye talentene – var blant annet norsk presse adskillig mer skeptiske til Hanson. Til dels også svært negative.
De kunne imidlertid ikke hindre at MMMBop også ble en stor låt i Norge, til tross for at den ikke nådde helt til topps. Den ble en god nummer to gjennom sommeren, og ble liggende på Topp 20 i femten uker.
Låten var en av flere på albumet som var signert kun av brødrene selv, men på en rekke spor fikk de hjelp av adskillig mer kjente amerikanske låtskrivere. Spesielt for tekstlinjene. I riktig tidsånd ble også flere av sangene tilsatt sekvensere og såkalte «overdubs» av studiomusikere. Men allikevel var en god del av hva man hørte fra Middle of Nowhere, instrumentert av brødrene selv.
Oppfølgeren til MMMBop – Where’s the Love – ble langt på nær like godt mottatt. Og allerede da hadde kanskje langt de fleste avskrevet Hanson inn i rekken som døgnfluer.
Men deretter kom tredje single, I Will Come to You, ut på tampen av året. En låt som i løpet av vinteren og nyåret 1998, skulle føre Hanson igjen høyt på listene. Også i Norge. Men deretter ble det veldig stille fra brødretrioen, og tilsynelatende var det norske kritikere som denne gangen skulle få rett.
Nå var det bare det, at allerede et noe forbigått andrealbum – brøt Hanson-brødrene absolutt alle bånd til de store selskapene. Og satset friskt videre akkurat som de selv ønsket og ville. Noe som lønnet seg.
Brødrene klarte på et forunderlig vis å skape sin helt egen karrierevei, langt unna de store radioene og låtlistene. De forble store i USA, av en eller annen grunn spesielt i de nordlige statene. Knapt en sjel utenfor de amerikanske statene overhørte noe mer fra trioen etter tusenårsskiftet, men ved å holde seg til gitarbasert pop – og evnen til stadig å fornye seg – har de holdt liv i karrierene like til i dag.
Den så neppe Dagbladet komme i 1997.
HANSON
MMMBop
(Hanson)
1997 Mercury
Produsert av Stephen Leroni og Dust Brothers
Utgitt på albumet Middle of Nowhere