Paradisio – Bailando

Paradisio gikk rett inn i en liten rekke av sydlandske sommerflørter på tampen av 90-tallet. Denne gangen med base i Liége i Belgia.

Vent nå litt. Belgia? Ble man lurt trill rundt sommeren 1997?

Ikke helt. Paradisio var prosjektet til DJ-ene The Unity Mixers, det vil si duoen Patrick Samoy og Luc Rigaux. Begge hadde vært aktive i det belgiske klubbmiljøet fra 1988, og hadde frem til Paradisio bidratt på en lang rekke innspillinger både som miksere, låtskrivere og produsenter.

Paradisio var deres felles prosjekt, skapt sammen den nokså iøynefallende Maria Isabel Garcia Asensio. Og der kom spansken inn i bildet, da Maria var fra Malaga. Hun var allerede da kjent for å låne sin nokså gjenkjennelige stemme til andres låter, og med Paradisio bidro hun blant annet til gruppens spanske tekstlinjer.

Bailando var deres første single. En nokså arketypisk eurodance-låt, som vel allerede ved utgivelsen i 1996 virket noe datert i lydbildet. Den slo imidlertid til både hjemme i Belgia, Frankrike og ikke minst Italia – hvor den gikk rett til topps.

Nordiske platesjefer så nok potensialet til ny runde med sommerlighet og spanske danseflørter, etter runden med Macarena sommeren 1996. Og i løpet av juni og juli 1997 ble Bailando en av årets store sommerlåter i hele Norden- bortsett fra hos danskene som ignorerte den fullstendig.

Det var danskene slett ikke alene om. Man skulle tro at Bailando i sin typiske eurodance-tapning hadde gått rett hjem i det tyskspråklige markedet, men det gjorde den slett ikke. Ikke i originalversjonen. I stedet ble låten diger året etter i et adskillig mer up-to-date lydbilde med nederlandske Loona.

I Norge var låten en typisk sommerferie-hit. Inn med St-Hans. Ut med skolestart. Den lå på topp i fire uker, men forsvant forholdsvis raskt med tolv uker totalt på Topp 20.

Paradisio maktet også å gjøre det noenlunde skarpt med en oppfølger, Vamos a la Discoteca (nr. 6), men deretter var det bråstopp.

Trøbbel med plateselskap gjorde at Maria Isabel takket for seg, og med det mistet Paradisio både stemme, tekstlinjer og ikke minst de berømt-beryktede parykkene.

Kommende singler med nye vokalister surfet kun langt nede på de belgiske listene, og fra 2003 var det (nesten) endelig slutt for prosjektet. De to bakmennene, Samoy og Rigaux, fortsatte (med hell) sine respektive karrierer. Et langt tiår senere forsøkte de å bringe Paradisio tilbake, men uten så veldig stor lykke.

Og Maria Isabel? Hun ble mer kjent for sitt inntok i sosiale medier, der hun for all del ikke lot folk glemme at hun var stemmen bak Bailando!

For mange vil nok lyden av Bailando gjenspeile selve smaken av sommeren 1997 (som i store deler av landet var heller begredelig). Og noe ironisk, er det i svært mange land nederlandske Loonas innspilling som i dag forbindes med låten.


PARADISIO

Bailando
(L. Rigaux/M.I. Garcia Asensio/P. Samoy)
1997 CNR
Produsert av The Unity Mixers
Utgitt på albumet Paradisio