Rembrandts – I’ll Be There for You

The Rembrandts vil for alltid bli forbundet med 90-tallet og «Venner for livet». TV-serien som var med på å forandre norske TV-vaner for en hel generasjon.

I 1996 var ennå TV2 i tenårene, og knapt nok det. Kanalen satset helt bevisst på ungdom og unge voksne. «Venner for livet» – «Friends» – var en del av sendeflaten ettermiddager og tidlig kvelder, som sørget for at de lyktes i akkurat det.

Serien gikk to år i etterskudd i Norge, og holdt deg gående i ti sesonger. Samtlige ble sendt på TV2, og populariteten holdt seg til siste episode. Og har fortsatt å fenge publikum like til i dag.

I motsetning til en rekke andre åpningssnutter, var I’ll Be There for You originalskrevet til TV-serien. Historien sier at produsentene i utgangspunktet ønsket å bruke R.E.M.s Shiny Happy People som tema, men det kom virkelig ikke på tale!

The Rembrandts fikk oppdraget noe tilfeldig, da en rekke andre aktuelle navn var opptatt – og det hastet å få en låt ferdigstilt. Rembrandts var en duo med Danny Wilde og Phil Solem, som hadde spilt sammen i bandet Great Buildings på starten av 80-tallet.

Etter flere forsøk på solokarriere, fant de to sammen igjen i 1989 – og som Rembrandts maktet de moderat suksess året med låten Just the Way It Is, Baby. Stilen var en typisk amerikansk gitarpop, med klare røtter tilbake tilbake til 60-tallet.

Oppfølgeren to år senere gikk det ikke like bra med, og duoen var i gang med å forberede sin tredje utgivelse – da «Friends» skulle forandre både popularitet og karriere.

I’ll Be There For You ble opprinnelig spilt inn akkurat slik man hørte den i åpningsfrekvensen til TV-serien, og ble først utvidet til en full låt året etter. Da i forbindelse med albumet LP. Teksten var opprinnelig skrevet av seriens produsenter, mens TV-komponisten Michael Skloff stod for melodien.

På listene ble låten populær i to omganger, alt etter hvor og når TV-serien ble lansert. I Storbritannia fikk den faktisk to runder på listene, både i 1995 og 1997. Der sistnevnte lansering, ble gjort i forbindelse med seriens økende popularitet både i Norden og Mellom-Europa.

Som låt ble den størst hos britene og i særdeleshet i Australia, hvor den ble stemplet med platina. I Norge var den størst sommeren 1997. Den kom aldri høyere enn en nummer 5, men holdt seg inne på Topp 20 i seksten uker.

Da The Rembrandts aldri forsøkte seg på en egentlig oppfølger, var den enkle grunnen til det at de gikk hver til sitt – nettopp i 1997. Duoen har riktignok vært samlet både til opptredener og utgivelser også siden. Via Satellite ble utgitt i 2019 som deres femte album uten altfor mye oppmerksomhet, deres første utgivelse på atten år.

I’ll Be There For You var en låt på riktig sted til riktig tid, og var med på å farge 90-tallet. Hadde man sett alle episodene av Venner for livet, ville man ha hørt låten 236 ganger, og for mange vil nok den gjenkjennelige gitar-introen alltid være selve lyden av 90-årene.


THE REMBRANDTS

I’ll Be There for You
(Michael Skloff/Allee Willis/Danny Wilde/David Crane/Marta Kauffman/Phil Solem)
1995 East West
Produsert av Gavin MacKillop
Utgitt på albumet LP