Robbie Williams – Angels

Noen låter behøver mer tid enn andre til å sette spor etter seg. Robbie Williams’ Angels var en slik låt.

Ugitt 1. desember 1997 som single nummer fire fra Williams’ debutalbum Life thru a Lens, satte Angels slett ikke fyr på listene med det samme. Låten skulle med tiden bli Williams mest solgte og strømmede låt, men I Norge kom den ikke en gang inn på listene.

Robbie (Robert Peter) Williams hadde fra 1990 vært medlem av Take That ⟶ , men brøt i 1995 ut av gruppen etter både kreative uenigheter og litt opprørske tendenser. Som slett ikke lot seg forene med imaget til boybandet.

Williams ventet til sommeren 1996 ved sitt første forsøk på egen hånd. Ting startet da riktig så hyggelig med en cover av Wham!s ⟶ Freedom, som førte ham til en nummer to på de britiske listene. Deretter startet han et langvarig samarbeid med Guy Chambers, og resultatet ble Life thru a Lens som ble utgitt i september 1997.

De tre første låtene fikk grei oppmerksomhet hjemme i Storbritannia, men ble omtrent ignorert i alle andre land. Selv om Take That da var oppløst, ble vel Williams fremdeles forbundet med gruppen. Og han måtte virkelig overbevise at han kunne stå på egne føtter musikalsk. Noe han i ettertid vel ikke gjorde, om man i dag gjenhører hans to-tre første singler.

Ikke hjalp den britiske pressen på heller, som i noen tilfeller slaktet Williams’ forsøk på å være både singer-songwriter og til tider litt nesten-Oasis.

Angels skulle rette på det, og sørget for at Williams omsider også ble lagt merke til i de fleste hjørnene av Europa. Den ble en stor hit på tampen av 1997 og utover nyåret, og ble også enorm populær nedenunder i Australia.

I Norge fikk balladen rikelig med spilletid på radio, men uten å snuse på en plassering på Topp 20. Heller ikke albumet gjestet våre lister, men en liten trøst ble vel at bortimot 100 000 platekjøpere fikk høre Angels gjennom et av årets toppselgende Absolute-utgivelser.

Deretter kom Let Me Entertain You, som vel nesten ikke behøver noen omtale. Men disse to låtene førte til at den innledende misnøyen mot Williams som artist i musikkpressen, startet å endre seg.

1998s I’ve Been Expecting You anført av låten Millennium fortsatte den trenden, og nå var både britisk og norsk presse adskillig mer positive til låtmaterialet. Også de norske platekjøperne startet å våkne, men ennå måtte Robbie Williams vente et par år til før han fikk en skikkelig låt i Norge.

Det skulle bli med Rock DJ i 2000. Men da hadde allerede Angels grodd seg fast i radioønsker og sene nattetimer, og alle hadde tilsynelatende «glemt» den heller intetsigende mottakelsen Williams hadde fått tre år tidligere.

Angels har i dag blitt en gjenganger hos britene i minnestunder og begravelser, og har siden blitt innspilt av en lang rekke artister i alle mulige sjangre.


ROBBIE WILLIAMS (f. 1974)

Angels
(Robbie Williams/Guy Chamers)
1997 Chrysalis
Produsert av Steve Power og Guy Chambers
Utgitt på albumet Life Thru a Lens