Robert Miles feat. Maria Nayler – One and One

One and One skulle bli Robert Miles andre store hit, etter at hans instrumentale Children hadde fenget over det meste av Europa i 1996.

Låten var det nærmeste «pop» Miles kom med singe utgivelser, da han alltid foretrakk det instrumentale foran det vokale. Noe han påpekte adskillige ganger i løpet av hele karrieren. Han var vel helt innforstått med at radioene foretrakk ord foran instrumenter, men det måtte da kunne være plass for begge deler.

På vokal hadde Miles fått med seg britiske Maria Nayler. En vokalist som ble kjent for å låne stemmen til andres innspillinger, spesielt innen eurodance-sjangeren. Hun hadde også en liten karriere på egen hånd, men ingen av hennes egne utgivelser – kom opp mot populariteten til One and One.

Låten var egentlig en såkalt «dobbelthit», der den ikke lenge etter Miles’ versjon – ble utgitt også av polske Edyta Gorniak. Et navn som også fikk en viss oppmerksomhet i Norge, gjennom balladen When You Come Back To Me.

Hun hadde vel egentlig spilt inn låten først, men selve utgivelsen lot vente på seg. I hennes versjon ble One and One en liten hit nedover i Europa.

Låtskriverne var en noe forunderlig sammensatt trio, de samme som hadde stått bak Celine Dions Falling into You – også denne i 1996. Begge låtene var skrevet og tiltenkt argentinske Marie-Claire D’Ubaldo, som imidlertid aldri fikk en egen karriere opp å gå.

Med seg som låtskrivere hadde hun et par riktig så kjente navn, der både Billy Steinberg og Rick Nowels hadde nummer 1-låter bak seg. I Norge henholdsvis for Bangles ⟶ (Eternal Flame) og Belinda Carlisle ⟶ (Heaven is a Place on Earth).

Robert Miles selv hørte vi nordmenn aldri noe som helst fra, om man ikke tok turen til trancens hjemlige klubber på Ibiza. Og det var hans eget valg. Miles så seg selv som en DJ, der klubbene var hans faste hjem og oppholdssted – og plateutgivelsene kom i annen rekke.

Ikke forsøkte han seg heller på nye låter innen popsjangeren, og hans fremtidige utgivelser bar preg av å være nokså eksperimentelle. Han så senere på både Children og One and One på lik linje med sjangre som hans senere hybrid-innspillinger midt mellom trance, jazz og mer ren elektronika.

DJ-karrieren holdt han til live på Ibiza, hvor han etter hvert bosatte seg. Like til han falt fra av kreft i 2017. Der var han et stadig kjent navn på klubbene, og like kjent var hans såkalte Open Lab – en radiostasjon som var like mye hans hjertebarn som musikken.


ROBERT MILES (1969-2017)

One and One
(Billy Steinberg/Rick Nowels/Marie-Claire D’Ubaldo)
1996 Deconstruction
Produsert av Robert Miles
Utgitt på albumet Dreamland