Will Smith – Men in Black

Tittelen som virkelig etablerte Will Smiths som skuespiller og artist, var den lett absurde – men veldig populære – science fiction-komedien Men in Black.

Da hadde Willard Carroll Smith II (som han jo egentlig het), nettopp kommet fra blockbusteren Independence Day, som var filmen som hadde sørget for et gjennombrudd for Smith også utenfor USA.

Der var nemlig Smith allerede et kjent navn. I rappens verden gjennom duoen DJ Jazzy Jeff & the Fresh Prince, som sammen var aktive fra 1986 til 1994. Selv i Norge fikk de oppmerksomhet gjennom en låt som Boom! Shake the Room – selv om de vel aldri fikk et virkelig gjennombrudd her.

I USA var de digre, med låten Summertime fra 1991 som karrierens største høydepunkt.

Smith var også kjent for TV-seerne i situasjonskomedien The Fresh Prince of Bel-Air, som jo var bygget for og på ham selv. Serien gikk i seks sesonger fra 1990 til 1996, akkurat det året da Smith for alvor tok veien over til det adskillig større lerretet.

Will Smith kom opererte innen pop-segmentet av rappen, utenfor gatehjørnene. Han kom fra et trygt og godt hjem med baptist-bakgrunn, og bestemte seg allerede i tolvårsalderen å bli en «snill» utøver av rappen.

Med tekster om oppvekst og dumme foreldre, markerte både Smith og Jazzy Jeff seg mot et helt annet publikum enn den mer pågående gangsta-rappen. Og det med stort hell, også innad i hiphop-miljøene.

Men in Black var hans tredje store rolle på filmsettet, hans femte totalt. Og etablerte Smith som filmskuespiller. Den sørget også for et gjennombrudd for Smith som soloartist, og ledet an til hans første album under eget navn senere på året.

Selve låten gikk til topps i store deler av Europa, men stranded riktignok som en nummer 3 i Norge. Og i USA kom den aldri inn på Billboards 100. Av den enkle grunn at den i USA aldri ble utgitt fysisk som single. Noe som var en forutsetning for listeplassering den gang på verdens viktigste hitliste.

Låten var allikevel svært populær og toppet radiolistene i flere uker. Hitsinglen ble etterfulgt av et forsøksvis soundtrack fra filmen, en utgivelse som egentlig kun bestod av et par-tre låter fra lerretet. Og en bråte rapp-låter fra andre, til dels, store navn fra Columbias egen stall av artister.

Adskillig større ble Will Smiths soloalbum, Big Willie Style, som også solgte helt greit i Norge utover vinteren 1998.

Smith etablerte seg deretter som en jevn leverandør av poprettede hiphop-låter, og flere av singlene hans ble store ut tiåret. Etter Men in Black serverte han fem singler til som besøkte Topp 20 i Norge, der Gettin’ Jiggy Wit It (5/1998) og Wild Wild West (2/1999) vel ble de største.

Disse ble hans to eneste listetoppere hjemme i USA, og er der vel så kjente som 1997s Men in Black.

Som rapper og artist var Smith aktiv frem til 2005, og ga siden ikke ut verken låter eller album under eget navn.

Han fortsatte i stede å fokusere hele karrieren på filmsettet, og forble en av bransjens største navn i en lang rekke av forskjellige sjangre og roller. Deriblant to oppfølgere av Men in Black fra 2002 og 2012. Frem til skrivende stund har han vært å se i 36 store og små roller fordelt over tretti år.

I 2022 ble han omsider belønnet med en Oscar for hovedrollen i filmen King Richard.


WILL SMITH (f. 1968)

Men in Black
(Fred Washington/Patrice Rushen/Terry McFadden/Will Smith)
1997 Columbia
Produsert av Poke and Tone
Utgitt på albumet Big Willie Style