Baddiel, Skinner & The Lightning Seeds – 3 Lions ’98

1998 ble året for de store fotball-låtene. Ricky Martin hadde allerede levert en stor låt fra årets fotball-VM i Frankrike, og fra England kom hva som med årene skulle bli en ren tribune-standard.

I tillegg leverte Manchester United norske fotballfans i alle to store singler i løpet av året.

Hjemme i England er Three Lions i dag synonymt med tribune-fengeren «football’s coming home». Originalversjonen ble utgitt foran EM hjemme i England 1996, mens det ble den noe reviderte utgaven i 1998 ble hakket bedre mottatt også utenfor det engelske markedet.

I Norge gjestet begge disse versjonene Topp 20, 1998-utgaven gjorde det best av disse der den klatret til en nummer 5 midt på sommeren.

Låten ble i England også svært populær i to lang senere innspillinger, først i 2010. Deretter i 2022.

Bak låten stod bandet The Lightning Seeds. En Liverpool-basert gruppe med Ian Broudie (f. 1958) som låtskriver, vokalist og bærende bjelke. Han var egentlig en veteran innen britisk rock, med røtter fra punkbølgen. Mest kjent var han fra bandet Big in Japan, og startet nesten på egen hånd The Lightning Seeds på tampen av 80-tallet.

Gruppen hang seg på den alternative retningen av rocken som vokste frem på starten av 90-årene, men endte i stedet opp i tryggeste britpop-terreng. Ikke så overraskende med tanke på hjembyen.

De ble kanskje blant de mest fremtredenene navnene, i alle fall ikke utenfor de britiske øynene. Men hjemme i Storbritannia etablerte de seg allikevel med et godt antall godtselgende album og singler gjennom hele tiåret.

Three Lions var et samarbeid med komikerne Baddiel & Skinner, det vil si David Baddiel og Frank Skinner. De var kjente fra det svært populære TV-showet Fantasy Football League som gikk i flere perioder på britisk fjernsyn.

Begge var nesten fanatiske fotballtilhengere, og hadde stålkontroll på både navn, hendelser og resultater. Og det verbale. På Three Lions brukte de en vært heldig kombinasjon av alt, der tekstlinjene hadde stadige referanser til enkeltresultater, scoringer og tekniske godbiter.

1998-versjonen var selvfølgelig moderert inn til årets mesterskap, og tok utgangspunkt i Englands stadige egenskap til å feile i mesterskapene. Uten at vinklingen ble verken ondskapsfull eller lunefull.

Som band tok The Lightning Seeds seg en pause ved inngangen til 2000-tallet, men har vært aktive siden. Men bortsett fra et par nye «3 Lions», uten den samme oppmerksomheten som fra 90-tallet.

Baddiel og Skinner fortsatte også sine karrierer, og er i dag svært så kjente navn på den britiske stand-up-scenen.

Syng-med-alle-sammen-frasen «football’s coming home» var skrevet nettopp til låten, men spredte seg nokså raskt til tribunene. Og synges der fremdeles, også av fotballfans utenfor England.

På den måten har 3 Lions blitt en låt «alle» kjenner igjen i dag, og har trolig fått en levetid langt lengre enn både gruppe og andre samtidige navn.


BADDIEL, SKINNER & THE LIGHTNING SEEDS

3 Lions ’98
(Ian Broudie/David Baddiel/Frank Skinner)
1998 Epic
Produsert av Ian Broudie