Brandy & Monica – The Boy Is Mine

Ingen annen låt solgte like mye som The Boy Is Mine i USA gjennom 1998. Og populariteten spredte seg raskt til både Europa og Norge.

Samarbeidet mellom Brandy og Monica fikk solid oppmerksomhet i seg selv. Begge var fremadstormende stemmer innen amerikansk r&b, og hadde i løpet av et par-tre år allerede flere hits bak seg – til tross for den unge alderen på jentene.

Duetten sørget imidlertid for den første listetopperen for begge navnene.

Brandy Rayana Norwood var født i 1979 og var opprinnelig fra MsComb i Mississippi. Monica Denise Brown – i dag Arnold – var fra fra Colle Park i Georgia og var året yngre. Begge ble tidlig fanget av bransjen med sterke foreldre i ryggen.

Jentene ble både tenåringsidoler og kritikerroste, og likheten i stil og uttrykk fikk pressen til å omtale dem som litt av noen rivaler dem i mellom. Noe som ennå går igjen i amerikanske medier, men som visstnok ikke har det største grunnlaget å stå på.

Duetten i 1998 var opprinnelig kun Brandys innspilling, men nettopp tanken på å få has på ryktene – førte til at Monica raskt takket ja til å delta på låten.

Singlen ble lansert ikke helt utilpasset med jentenes egne soloalbum, og låten fantes dermed både på to album i løpet av året. Brandys Never Say Never solgte klart best med sine anslagsvis fem millioner bare i USA. Men Monica skjemte seg slett ikke ut med omtrent halvparten av dette salgstallet med sin utgivelse, navngitt etter låten.

Både Brandy og Monica maktet å etablerte seg som ledende artister på det amerikanske markedet, med flere nummer 1-låter og millionselgende album. I Europa var responsen noe roligere, en Brandy fikk siden to låter til inne på våre lister: Først med en cover av Phil Collins ⟶ Another Day in Paradise i 2001. Året etter med What About Us?.

Ved siden av popkarrieren, tok jentene også steget over til lerret og TV med en rekke populære opptredener både foran og bak kamera. Men de samarbeidet aldri siden igjen, i alle fall ikke i studio.

Som flere andre etablerte navn, stagnerte salgstallene ved inngangen til 2010-tallet. Brandy tok det også rolig i flere år grunnet barn og familie, men begge er ennå i dag riktig så kjente navn innen amerikansk «showbusiness«.

Monica var sist aktuell med albumet Code Red i 2015, mens Brandy har re-etablert seg på Motown etter det godt mottatte albumet B7 fra 2020.

The Boy Is Mine blir ofte trukket frem som et lite gullkorn innen amerikansk r&b på tampen av 90-tallet. Låten vant en Grammy, og det hevdes at likheten i tittelen til en viss låt fra Paul McCartney og Michael Jackson – slett ikke var helt tilfeldig.


BRANDY & MONICA

The Boys Is Mine
(Brandy/Fred Jerkins III/Japhe Tejeda/Lashawn Daniels/Rodney Jerkins)
1998 Atlantic
Produsert av Brandy, Dallas Austin og Rodney Jerkins
Utgitt på albumene Never Say Never og The Boy Is Mine