Dr. Bombay – Calcutta

I 1998 tok Dr. Bombay turen fra den dypeste Bengal-jungelen, til det noe mer urbane Calcutta. Dessverre tok han også med de bengalske tigerne, som omsider åt opp hele familien hans.

Filosofien hans var enkel. Så lenge man fant clutchen, kunne man også kjøre taxi. Øvrige kjøreferdigheter var det ikke så farlig med. Man kom jo da frem, må vite.

Calcutta (låten, ikke byen) steg frem i kjølvannet av Aquas ⟶ flørt med det fengende enkle og nesten noe barnslige. Låten var vel ikke helt skapt for Dagbladets kulturelite, men det skandinaviske publikumet bet på – om heldigvis ikke bokstavelig.

Dr. Bombay var skapningen til Johnny Jacobsen. Opprinnelig en emigrert danske, som i flere år hadde omfavnet countrysjangeren som Johnny Moonshine. Visstnok lettere irritert over å ha bli ignorert som forsøksvis cowboy, kom han opp med ideen om å løpe linene fullstendig ut. Og tok med seg sitt tidligere yrke bak drosjerattene i en noe febrilsk eurodance-setting.

Historien sier at hva som kom, vekket oppsikt selv hos indiske myndigheter. Men sannheten var at de fleste indere tok hans ironiske og humørfylte harselering med den indiske kjørekulturen med godt humør.

«Calcutta» ble i løpet av høsten 1998 en av høstens store , og vel i noens ører irriterende, låter. Der den i Norge nådde en andre plass. Med en total på ubehagelige atten uker på Topp 20. I Sverige toppet den, og låten ble også stor i Johnny-Bombays hjemlige Danmark.

Doktoren fulgte opp han, i den liktlydende – men minst like hysteriske S.O.S. (The Tiger Took My Family. Og det var her han mistet hele familien, før det gikk seg noe bedre til med «rice» og «curry» i single nummer tre.

Om så Dr. Bombay vendte tilbake til Bengal, eller om han ble spist han også, er litt usikkert. Han ble nemlig aldri siden sett eller hørt fra igjen.

For da Johnny Jacobsen vendte tilbake fra studio, var det som «skotten» Dr MacDoo og låter som Under the Kilt, der Macahula Dance igjen førte ham høyt opp på svenske hitslister.

Senere gjenoppstod hans som den sydlandske Carlito, men han/de/dem maktet vel aldri å få samme oppmerksomhet som den febrilske taxikjøreren fra Bombay.

Hvor det ble av Johnny Jacobsen, vet vel knapt de fleste. Men har bor fortsatt i Malmö, men trolig ikke i helt andre yrker enn som artist og taxier. Siden forsøkte han seg igjen i 2018 med Stockholm to Bombay, men vel uten så veldig mye oppmerksomhet.

Og for ordens skyld: Calcutta heter vel egentlig i dag Kolkata. Og Bombay heter Mumbai. Men det blir da bare ikke ikke samme schwung over «Dr. Mumbai» og «Mumbai» ( टैक्सी टैक्सी टैक्सी).

PS! Til oppklaring: Den bengalske tigeren er fremdeles fredet. Angrepet på Dr. Bombays familie er heller ikke dokumentert …


DR. BOMBAY

CALCUTTA (Taxi Taxi Taxi)
(Robert Uhlmann/Cesar Zamini)
1998 WEA
Produsert av Robert Uhlmann og Robin Rex
Utgitt på albumet Rice & Curry