Drömhus – Vill ha dig

Selve prosjektet Drömhus var egentlig en nokså kortvarig affære, men sørget allikevel for en av 1998s største sommerhits i hele Norden.

Historien var omtrent som «så här»: Dr. Alban ⟶ så seg om etter et nytt prosjekt, satt i ekte eurodance-land med sedvanlige rappere og en syngbar og fotogen kvinnelig vokalist. Men det var bare til han og hans team oppdaget Therese Grankvist (f. 1977).

Hun vekket – igjen etter historien – visstnok oppmerksomheten til Alban og hans daværende DR Records gjennom en syngende forespørsel på selskapets telefonsvarer. Og teamet ble deretter så overbevist, at de skrotet hele planen for det kommende prosjektet. Der Therese, låtskrivere og produksjonsteamet ble selve Drömhus.

Therese Grankvist var fra Nässjö i Jönköping, men flyttet i tenårene til en forstad i Stockholm. Hun fikk erfaring og undervisning gjennom lokale kulturskoler, og var fast bestemt på å bli en del av den pågående svenske invasjonen av europeisk popmusikk.

Syngende på svensk, ble hennes to-tre første utgivelser bare moderate suksesser hjemme i Sverige. Men med versjonen av Freestyles ⟶ klassiker fra 1980, tok det fullstendig av.

For anledningen navngitt som Vill ha dig, der Christer Sandelin ⟶ og kompanjongene navnga låten som Vill ha dej – «dig» og «dej» er valgfitt i svensk: Ble singlen en av sommerens virkelige store låter over hele Norden. Den toppet både i Sverige, Danmark og Norge. Og ble også stor i Finland. Vel også på Island, som denne siden ikke har maktet å skrape frem lister fra på denne tiden.

Konseptet var dundrende eurodance, men ikke helt uten elementer fra nyere elementer fra sjangeren. Som blant annet fra navn som Robert Miles ⟶ og Sash!.

Therese og Drömhus maktet en liten oppfølger i låten Hälla dig nära i 1999, en nummer 11 i Norge. Og ble dermed ingen typisk døgnflue.

Og den virkelig grunnen til det, ar at Therese enkelt og greit brøt ut av konseptet ved inngangen til det nye tiåret. Under eget navn klarte hun å sette på fote en hel grei karriere hjemme i Sverige, der hun spesielt ble kjent for sitt samarbeid med en rekke andre svenske navn.

I 2007 fikk hun blant annet en stor hit i hjemlandet sammen med Danny Saucedo i If Only You.

Det seneste tiåret har det derimot blitt nokså rolig fra henne, men på tampen av 2021 ble hun del av av gruppen Femmes. En slags svensk kvinnelig supergruppe, som kanskje ennå har å bevise at de har noe å fare med.


DRÖMHUS

Vill ha dig
(Uddberg/sandelin)/hagleitnerTommy Ekman/Joakim Hagleitner/Christer Sandelin/Anders Uddberg
1998 CNR
Produsert av Ari Lhtonen
Utgitt på albumet Drömmar