E-Type – Angels Crying

En svenske bølge skyllet over både Norden og Europa i 1998, der E-Type var blant de mer dunkende navnene som oppnådde suksess.

Med ett rullet noe av listene rytmene tilbake til eurodance-bølgen fire-frem år tidligere, og det var som om både platekjøpere og radiolyttere savnet de enkle og iørefallende refrengene.

Bak E-Type stod Bo Marin Erik Erikson (f. 1965), og med sin lange hårsveis så han slett ikke ut som en dunkende DJ verken fra Uppsala eller Stockholm.

Erikson var opprinnelig en trommis, det for de noe heller hardtslående bandene Maninnya Blade og Hexenhaus. Men på starten av 90-tallet startet han et samarbeid med Stakka Bo, og både musikk og rytmer fikk raskt en helt annen lyd.

Ved hjelp av teamet rundt Denniz Pop og Max Martin, startet han sin egen karriere som E-Type i 1994. Da med umiddelbar suksess hjemme i Sverige, men også med en viss oppmerksomhet med låten This Is the Way på det såkalte kontinentet.

Han etablerte seg deretter på det svenske markedet med flere stødige klubblåter og album i årene som kom, der han selv stod bak det meste av det musikalske. Godt hjulpet av navn som Max Martin og Kristian Lundin som produsenter.

På vokal hadde han på de fleste av låtene med seg Nana Hedin, som var en av disse typiske studiovokalistene som gjerne ble brukt «overalt» av sine produsenter. Men som sjeldent fikk en egen karriere. Som i hennes tilfelle knapt var nødvendig, da Martin og Lundin etter hvert trakk henne inn som korist for flere av datidens absolutt største navn.

E-Type kunne kanskje fint virke som et kort blaff på klubbene, da Angels Crying også gjorde et solid inntrykk i Norge på høsten 1998. Men han fulgte fint opp med Here I Go Again ikke lenge etter, og skulle vise seg å kunne overleve de fleste trender i årene som fulgte.

Så sent som i 2004 gikk Paradise høyt på listene, og gjorde at Erikson og E-Type fikk en langt lengre fartstid på listene enn mange andre navn innen sjangeren fra 90-tallet.

Hjemme i Sverige beholdt han en fin posisjon også gjennom det nye tiåret, og var aldri redd for å forsøke ut nye idéer eller til tider uventede samarbeidspartnere.

Etter 2007 ble det noe stillere med både låter og albumer fra E-Type, men han er aktiv også i dag på klubber og scener over hele Sverige.


E-TYPE

Angels Crying
(E-Type/Mud)
1998 Stockholm Records
Produsert av E-Type, Kristian Lundin og Max Martin
Utgitt på albumet Last Man Standing