Emilia – Big Big World

Med gjenkjennelig hodeplagg sang svensk-etiopiske Emilia sett rett hjem i øregangene til de fleste. Big Big World ble vel en sann landeplage, og et typisk eksempel der låten ble større enn artisten.

Hennes egentlige navn var Hanna Emilia Rydberg Mitiku, og faren var en kjent jazzmusiker fra Etiopia. Moren var svensk. Hun gikk på den kjente skolen, Adolf Fredriks musikklasser, og senere på Stockholms musikgymnasium. Hvor hun også ble oppdaget av Lasse Anderson. Sønn av selveste Stikkan.

Emilia gikk inn studioet som en singer/songwriter, med et typisk uttrykk for 90-årene. Egentlig ikke satt så veldig langt unna vår egen Lene Marlin, men kanskje uten hennes format.

BIg Big World var tittelen både på hennes debut-låt og album, og ble lansert i september 1998 da Emilia var tue år gammel.

Den enkle og nesten barnslig iørefallende låten skulle i løpet av høsten av vinteren dette året, bli en ren farsott i de fleste store platelandene. Og nesten også i USA, hvor den så vidt snek seg innom Billboard.

Den toppet i over ti land, derav også Norge – hvor den fikk tre uker på førsteplass i inngangen til adventstiden. Og med fjorten uker totalt på topp 10.

Låten ble beskyldt for å ligne noe på den svenske klassikeren Nu grönskar det fra 1933, som igjen var bygget på Vi har en ny øvrighet (Bondekataen/Mer hahn en neue Oberkeet) av Bach. Noe som vel strengt tatt var mer tilfeldig enn bevisst.

BIg Big World ble uansett en slik låt som festet seg i øregangene, samme om man ville innrømme det eller ikke. Og den overlevde svært lenge både i radio og på mangfoldige samleplater i flere måneder fremover.

For Emilia var suksessen definitivt ikke noe til hjelp for karrieren videre, da låten for alltid stagnerte hennes egentlige uttrykk. Som lå nokså langt fra denne ene låten. Single nummer to Good Sign, gjorde det vel ikke så ille. Men hun maktet aldri å etablere seg som navn. Heller ikke hjemme i Sverige.

Karrieren stagnerte allerede ved utgivelsen av album nummer to i 2000, og Emilia la mikrofonen rett og slett på hyllen og satset på TV-skjermene. Der ledet hun både tyske og svenske programmer for barn for et par-tre år.

I 2007 gjorde hun comeback på svensk, og da ble låten Var minut noe av en triumf for henne der den klatret til en nummer to på de svenske listene. Også låtene En sång om kärleken (2007) og You’re My World (2009) gjorde det slett ikke ille, der sistnevnte var et bidrag i Melodifestivalen samme år.

Fra 2012 ble hun igjen mindre synlig, og jobbet siden som lærer. Hun ble i 2021 medlem av Super Femmes, blant annet med Therese Grankvist fra Drömhus ⟶ .

Big Big World skulle faktisk bli den siste av en hele rekke store svenske låter på en stund. I stedet startet en stor svenskebølge i studio- og på låtskriversiden. Men med ett unntak i hele 1999: A*Teens.


EMILIA (f. 1978)

Big Big World
(Emilia/Yogi)
1998 Universal
Produsert av Hurb, Yogi
Utgitt på albumet Big BIg World