Meja – All ‘Bout the Money

Anna Pernilla Torndahl – med artistnavnet Meja – var et typisk eksempel på at man ikke trenger bli profet i eget hjemland, for å kunne leve som artist.

Hun kom fra småbyen Nynäshamn, sør for Stockholm, og vokste opp i en musikalsk familie både der, og senere på Mallorca.

Hun ble først kjent som korist for et navn som Rob n Raz, før hun tok ett års studier ved «The Musicians Institute in Hollywood». Vel hjemme ble hun deretter medlem av gruppen Legacy of Sound, blant annet sammen den da up-and-coming låtskriveren Anders Bagge.

Legacy of Sound fikk moderat suksess, men Meja brøt snart opp for å satse på egen hånd. Hun fikk kontakt med Ace of Bases ⟶ manager Lasse Karlsson, og vi ham produsent Douglas Carr – som skulle bli en viktig brikke videre i karrieren.

Hennes første soloalbum i 1996 ble bare måtelig mottatt i Sverige, men vekket raskt oppmerksomhet i Japan. Albumet Seven Sisters fulgte deretter to år senere, og det var herfra All ‘Bout the Money startet å vekke oppmerksomhet i store deler av Europa.

Den var en kort, liten og ruslende sak, som passet som hånd i hanske til en lang rekke andre småpop-låter som kom på løpende de to-tre siste årene av 90-tallet. Låten var skrevet av henne selv i samarbeid med Carr, og skaffet henne et solid gjennombrudd. Ikke bare i Sverige, men også over det meste av Europa.

I Norge gikk den til en nummer tre utpå sensommeren der den oppnådde en tredjeplass som høyeste plassering. Den skulle bli den første av to store låter for Meja på norske lister. Den andre ble en duett med Ricky Martin ⟶ , Private Emotion (7) i 2000.

Meja klarte ikke helt å følge opp suksessen fra 1998, og selv hjemme i Sverige stagnerte karrieren etter hennes tredje album Realitales fra 2000.

Hun beholdt derimot et trofast publikum spesielt i Japan, og har gjennom karrieren gitt ut sju studioalbum. I Japan var hun nærmest en stor stjerne i mange år, og hun har fortsatt å ha en stor forkjærlighet for landet. Noe som også ble gjenspeilet i utgivelsen AniMeja fra 2010.

Meja kan kanskje karaktiseres som en singer-songwriter, der hun etter hvert tok fullstendig kontroll over egen karriere. Blant annet gjennom sitt eget selskap oppkalt etter 1998-albumet: Sevens Sisters Network.

Hun har benyttet sine kontakter fra USA til å samarbeide med en rekke store amerikanske låtskrivere, men ikke uten å miste sin egen identitet.

Etter 2015 har det derimot blitt mer stille fra Meja – som etter hvert også tok artistnavnet som fornavn.


MEJA (f. 1969)

All ‘About the Money
(Meja/Douglas Carr)
1998 Columbia
Produsert av Douglas Carr
Utgitt på albumet Seven Sisters