Pras Michel feat. ODB & MYA – Ghetto Supastar

Pras’ suksess med Ghetto Supastar, symboliserte på flere måter de store endringene innen amerikansk hiphop på tampen av 90-tallet.

Vestkystmiljøet var nesten fullstendig borte, og det var New York som nå nesten var alene om å fostre frem de største navnene. Det vil si: I 1998 var det vel uten unntak kun etablerte navn som farget listene innen rappen. Om de i det hele tatt oppnådde popularitet.

Det interne bråket hiphop-miljøet i mellom, hadde rett og slett ødelagt både interessen og populariteten for de store massene. Spesielt i USA.

Pras – Prakazrel Samuel Michel (f. 1972) var blant de få navnene som ennå oppnådde forholdsvis stor popularitet, og det hadde han et godt grunnlag for. Han kom fra trioen Refugee Camp – The Fugees ⟶ og hadde nettopp vært med på å bringe ut hiphop-rytmene til også det store og ennå nokså kritthvite musikkmiljøet.

Det var på ingen måter tilfeldig da han for første gang skulle utgi låter under eget navn, at han valgte å se nettopp hva rapperne så på som sin strake motsetning: Country-musikken. Og indirekte også disco-musikken.

Ghetto Supastar var i stor grad basert på Islands in the Stream: Kenny Rogers ⟶ og Dolly Partons ⟶ stjerneduett fra 1983/84. Det var også dette modifiserte refrenget som også fenget kritikerne, som ikke var like nådige i beskrivelsene rundt det resterende av låten.

Låten var typisk for flere rapp-utgivelser fra tampen av 90-tallet og utover, da det ble vanlig å bruke kjente hits og låter. Gjerne fullstendig omskrevet, men også i rent samplede former. Borte var bruken av de mer snevre lånene, fra utgivelser som de færreste knapt hadde hørt om.

Det vil si: Én ren sampling ble brukt på låten: James Browns Get Up, Get Into It, Get Involved,

Ghetto Supastar ble også helt tidsriktig mer populær i Europa enn i Statene, selv om den nådde så høyt som nummer 15 på Billboard. I Norge ble den en av sommerens store låter, med sju uker på topp av listene.

Singlen var også representert i filmen Bulworth, som kanskje ikke helt oppnådde den helt store populariteten. I noen land.

Med seg på låten, hadde Pras rapperen ODB – Ol’ Dirty Bastard. En noe overeksentrisk og på alle måter synlig rapper, som egentlig het Russell Tyrone-Jones (1968-2004). Han hadde på egen hånd vel bare en begrenset karriere, og var først og fremst kjent gjennom medvirkning på andres innspillinger. Og ikke minst gjennom det viktige kollektivet Wu-Tang Clan.

«Introducing» på innspillingen, var Mya – Mya Marie Harrison (f. 1979). Hun hadde absolutt både bakgrunn og talent i orden, og hennes deltakelse på låten – var definitivt med på å løfte utgivelsen. Ghetto Supastar var av hennes første innspillinger etter å blitt signert til selskapet Interscope, og hjalp absolutt til å lansere en egen og riktig så fin for henne videre.

Selv om hun forble et forholdsvis ukjent navn i Norge, skulle også vi høre med fra Mya senere. Sammen med en Christina Aguilera, Lil’ Kim og Pink skulle hun i 2001 sette både og norske og de fleste andre lister over styr med Lady Marmalade.

Når det gjaldt Pras, maktet han ikke helt å etablere seg en like god karriere som for eksempel hans kollega fra Fugees, Wyclef Jean.

Nettopp med Jean maktet han senere i 1998 å gjøre det greit med en versjon av Queens ⟶ Another One Bites the Dust, og i 2001 gjestet hans Miss California selv de norske listene.

Deretter stilnet populariteten nokså brått, og egentlig forlot han rappen så godt som fra midten av 2000-tallet. Han forsøkte seg med vekslende hell på lerretet, både foran og bak kameraene. Og ble fra slutten av tiåret også politisk engasjert. Noe som siden har ført til nokså store overskrifter i USA, med blant annet økonomiske søksmål for å ha ført en svartelistings-kampanje mot Donald Trump.

Anklagene førte til at et på nytt samlet Fugees, måtte avlyse en planlagt turné – da Pras var forhindret å reise utenfor USAs grenser.

Pras var kanskje blant disse navnene som gjorde seg best i samarbeid med andre navn og artister. Men Ghetto Supastar sørget i alle fall for at han la fra seg en av 90-tallets mest populære sommerlåter innen hiphopen.


PRAS MICHEL feat. ODB & Introducing MYA

Ghetto Supastar
(B. Gibb/B. Byrd/J. Brown/M. Gibb/P. Michel/R. Gibb/ R. Lenhoff, R. Jones, W. Jean)
1998 Interscope
Produsert av Pras Michel, Wyclef Jean, Che og Jerry Duplessis
Utgitt på albumet Ghetto Supastar