Sash! – La Primavera

Sash! skulle overleve lengre enn flere andre dansevennlige navn på tampen av 90-tallet. Kanskje fordi de hadde en finurlig evne til å komme opp melodilinjer som også smittet over på radioene?

Utad fremstod prosjektet til DJ-en Sascha Lappessen (f. 1970), og det var også han som frontet musikken. Men Sash! var egentlig en trio, der Ralf Kappmeier og Thomas Alisson var like delaktige i låtskriving, miksing og produksjon.

Sasha og Sash! hadde sin opprinnelse fra Viersen. En by en liten mil unna Mönchengladbach. Som trio hadde de i 1994 forsøkt seg under navnet Careca med låten Indian Rave. Men først året etter satset de fast videre, da som Sash!.

Samarbeidet skulle vise seg å gjøre prosjektet til et av de mestselgende navnene innen sin sjanger siste del av 90-tallet. Ved å kombinere den dansbare klubbmusikken med et talent for melodiøse synth-riffs og elementer fra popen, maktet Sash! å fenge både nattklubbene og radioene.

Fra 1996 til 2000 fikk trioen hele elleve mer eller mindre store hits, der spesielt britene la sin elsk på prosjektet. Der har de ennå en slags «negativ» rekord, med sine fem største låter. Disse gikk alle til nummer to på de britiske listene, og ingen andre navn har gjennom tidene hatt like mange nummer 2-hits – uten å nå til topps.

Statistikken i Norge var noe labrere, men selv her holdt Sash! koken gjennom flere år. Stay (en nummer 3) ble deres først hit her i 1996. Deretter fulgte Encore une fois (4) og Ecuador (4) året etter. Før La Primavera nesten maktet å klatre helt til topps på vårparten i 1998.

Singlene solgte bedre enn trioens album, bortsett fra i Storbritannia der Sash’ to første album begge solgte svært bra. Felles for singlene var også rekken av versjoner trioen valgte å komme med, der i flere tilfeller remiksene ble mer populære enn hva Sash! hadde gitt ut som såkalte radio-versjoner.

Sash! ble også kjent for sitt omgangsrike bruk av språk. Deres største hit, til tross for ofte å være i utgangspunktet instrumentale – lekte seg med både engelsk, spansk, italiensk og fransk. Og senere også finsk og japansk.

De samarbeidet også med en rekke navn og vokalister på låtene, som Dr. Alban ⟶, Tina Cousins og Sarah Brightman ⟶ .

Senere i 1998 gjorde også låten Mysterious Times det bra (11), og helt på tampen av 1999 kom Adelante (7).

Deretter maktet heller ikke Sash! å overleve nye trender og skiftende stiler inn i det nye tusenåret, og etter et noe bortgjemt fjerdealbum – satte Sash! knappen på pause for nyere låter fra 2002.

De foret derimot sine trofaste tilhengere med et samlealbum med nye versjoner av sine hits på tampen av det nye tiåret, før Sash! igjen ga ut ny musikk på selskap fra 2012. Men uten den store suksessen fra 90-årene.

Sash! var et av svært få tyskbaserte navn som maktet å bli større utenfor de tyske grensene enn på hjemmemarkedet, og sett fra et norsk ståsted: De solgte adskillig mer låter og album enn hva vi her hjemme hadde inntrykk av.


SASH!

La Primavera
(Ralf Kappmeier Sascha Lappessen Thomas Alisson)
1998 Edel
Produsert av Sash! og Tokapi
Utgitt på albumet Life Goes On