Savage Garden – Truly Madly Deeply

Savage Garden var duoen Darren Hayes (f. 1972) og Daniel Jones (f. 1973). Førstnevnte var vokalist, sistnevnte alt annet.

Sammen endevendte de australske lister og radiostasjoner gjennom både 1996 og 1997, med melodiøse poplåter og ballader, ikke uten musikalsk kvalitet i bunn. Noe som gjenspeilte seg i en rekordantall priser – ti i tallet – under 1997s ARIA. Australias svar på Spellemann.

Året etter fikk de i samme «spellemann» en «Outstanding Achievement Award». Noe tilsvarende hedersprisen fra vår hjemlige utmerkelse.

Duoen stammet fra Brisbane-baserte Red Edge, som i i overgangen til 90-tallet var en ren covergruppe. Bandet var dannet av Daniel Jones og hans bror, og Hayes kom først med i 1993.

Sommeren 1994 ble bandet splittet, og Jones og Hayes fortsatte samarbeidet som en ren duo som Savage Garden. Navngitt fra en frase i The Vampire Chronicles. På norsk: En vampyrs bekjennelser.

Duoen fikk kontrakt med Warners avdeling i Australia, og arbeidet i flere måneder med å skrive og ferdigstille låter til hva som skulle bli det selvtitulerte debutalbumet.

Gjennom 1996 fikk de to store hits i Australia med I Want You og deretter To the Moon and Black, før Truly Madly Deeply kom ut samtidig med debutalbumet i mars 1997. Et par måneder senere utgitt også internasjonalt, uten så vel så mye oppmerksomhet.

Men Truly Madly Deeply startet å leve sitt eget lille liv på amerikanske radiostasjoner, og i november 1997 var den USAs mest spilte låt på radioene. Singlesalget krøp også oppover, og i USA var låten en av det årets virkelig største låter – med et helt år høyt oppe på Billboards 100.

Suksessen spredte seg til Europa på nyåret, og i Norge entret Truly Madly Deeply Topp 20 i overgangen til mars 1998. Den gikk noe opp og ned på listene, før den nådde en nummer 2 så sent som i mai.

Da var allerede Savage Garden i gang med å forberede oppfølgeren, Affirmation, som ble utgitt i november 1999. Selv om Truly Madly Deeply ble deres eneste hit i Norge, viste duoen at Norge fint fikk bli blant unntakene denne gangen.

Affirmation fostret nemlig nok en nummer 1 i USA i I Knew I Loved You, og suksessen fortsatte hjemme i Australia med nesten like stor intensitet som ved debuten.

Det kom derfor som en stor overraskelse at Savage Garden brøt opp i 2001. Daniel Jones trivdes ikke søkelyset, og ønsket å fortsatte som låtskriver og produsent. Mens Darren Hayes satset videre solo, med helt grei suksess hjemme i Australia. Uten å komme i nærheten av salget fra Savage Garden.

Duoen er i dag ikke lengre på talefot, og en gjenforening er trolig helt ute i det blå. Kanskje fordi Jones forlot etter hvert hele musikkbransjen og etablerte seg siden i Las Vegas i eiendomsbransjen.

I dag har Savage Garden nesten legendestatus innen musikkbransjen i Australia. Deres låter og to album blir stadig trukket frem som noe av det ypperste innen australsk popmusikk, og det blir bare spekulasjoner hvor store duoen kunne ha blitt om de hadde valgt å fortsette karrieren.


SAVAGE GARDEN

Truly Madly Deeply
(Daniel Jones/Darren Hayes)
1997 Columbia
Produsert av Charles Fisher
Utgitt på albumet Savage Garden