2Pac – Changes

1999 var året da Tupac Shakur gikk fra å være en slags urban og kriminell opprører, til å bli en legende. Om det var på godt eller vondt, er ennå opp til musikkhistorikerne å oppklare.

Så, hva var det med 2Pac?

Det var hans ærlighet. Han rappet om seg selv. Han rappet uten filter om hva han opplevde selv. Og han til tross for hans trøblete privatliv, hadde han noe ærlig i seg – og et udiskuterbart talent – som var unikt for både gangsta-rappen, og utviklingen i det hele innen den gatehjørne-hiphopen på 90-tallet.

Han ble vel i grunnen en slags musikalsk martyr, der populariteten bare økte etter mordet i Las Vegas i 1996.

Drapet på 2Pac markerte slutten på de kanskje mørkeste kapitlene innen amerikanske hiphop, og historiene rundt gangsta-miljøet mellom vest- og østkystene av USA kom nok ikke like godt frem i sin samtid – som de har gjort i ettertiden.

Han ble av disse navnene som solgte langt mer av album og singler etter sin død, enn han hadde gjort i levende live. Noe som nok skyldes både rykte, historie og ettermæle. Men nok også grunnet en låt som Changes, som fremstod adskillig mer kommersiell i kantene enn samtidige låter. I alle fall utenfor USA.

Changes i sitt første format hadde allerede vært på papiret i 1992, men først seks år senere ble låten ferdigstilt. Den hadde referanser til både Run DMCs → It’s Like That, som til Bruce Hornsbys The Way it Is.

Sistnevnte en slik typisk amerikansk radiolåt fra 1986, som var blant disse låtene mange nordmenn hadde hørt. Men kanskje ikke helt maktet å plassere.

Med seg på utgivelsen hadde 2Pac en «featuring Talent», som i etterkant har vært noe av en nøtt å nøste opp i hvem var. Talent var visstnok en rapp-trio fra New York, som i en kort periode søkte lykken i NYC-miljøet av hiphop-miljøet. De ga på tampen av nittitallet ut et enkelt album, og var aldri hørt fra siden.

Changes var kanskje blant 2Pacs mest personlige og utleverende låter, der han utleverte både seg selv, rasismen – og rusproblematikken – akkurat slik som den var. Utgivelsen ble hans populære ved siden av hans medvirkning på California Love fra 1995 – og står fortsatt i dag som en slags hjørnestein blant amerikansk rapp fra 90-tallet.

Og kanskje selve konklusjonen og avslutningen av perioden av 90-tallets gangsta-rapp.

Det kom en rekke låter og album posthumt av 2Pac også siden, men ingen maktet helt å nå opp mot Changes.

Posisjonen hans som en 90-tallets viktigste, kontroversielle – og ærligste – rappere: Det kan ingen selv i dag ta fra ham.

Tupac Shakurs historie og liv vil fortsette å fenge både publikum og musikkvitere fremover. Slik som som både tekstene og musikken hans vil vitne om like mørke, dystre -men også kreative – årganger innen amerikansk hiphop.


2PAC (1971-96)

Changes
(B. Hornsby/D. Evans/ T. Shakur)
1998 Interscope
Produsert av Afeni Shakur
Ttgitt på albumet Greatest Hits