ATB – 9 PM (Till I Come)

Bak ATB fant vi tyskeren André Tanneberger (f. 1973). En DJ som krysset grensene mellom klubbsjangere som trance og house. Ofte med progressive elementer i låtene.

Han var blant disse navnene som på tampen av 90-tallet brakte elementer inn på listene fra de mer snevre sjangerne innen klubbmusikken. Og 9 PM var en av låtene i 1999, som virkelig var med på å få disse rytmene ut til et bredere publikum.

Tanneberger var først og fremst en profesjonell DJ, som ofte brukte låter og plateutgivelser til å eksperimentere. Han hadde i 1999 vært medlem av dance-gruppen Sequential One i seks år, et navn som fikk noen små hits på det tyske markedet. Men først og fremst ble kjent for sine opptredener.

Da dette prosjektet falt sammen, etablerte Tanneberger ATB som et nytt navn for seg selv. 9 PM var hans første single, og ble utgitt i en rekke utgaver og remikser på det nystartede tyske selskapet Kontro Records.

Låten ble en stor hit utover våren 1999 i flere land i Europa, og i Storbritannia toppet den. Den dundret og gikk også i Norge, hvor singlen lå flere uker som nummer 3 på Topp 20. Vokalen var Yolanda Rivera, en spansk artist som har medvirket på bråte innspillinger sammen med hjemlige DJ-er og produsenter.

De som våget å kjøpe ATBs album Movin’ Melodies, ble nok derimot tatt noe på sengen. I hva som skulle bli en tradisjon for artisten for sine utgivelser, bestod albumet av en noe vågal blanding av trance-inspirerte spor – foruten de mer kjente klubbrytmene.

Flere av hans fremtidige album var ofte doble, med kortere klubblåter blandet med mer drømmende og vågal trance i ambient-sjangeren.

I Norge fikk ATB to hits til. Don’t Stop (8) senere i 1999, og ny utgave av 9 PMYour Love – (18) så sent som i 2021 sammen med Topic og A7S.

Gjennom årene har det blitt ti album fra ATB som navn, der utgivelsene først og fremst har vekket oppsikt på hjemmemarkedet i Tyskland.

I DJ-miljøet er derimot Tanneberger et velkjent og respektert navn, der han helt siden 90-tallet har fartet verden rundt med sine opptredener. Og han har gjennom årene ofte figurert høyt på lister over vår tids mest populære og dyktige DJ-er.


ATB

9 PM (Till I Come)
(André Tanneberger)
1998 Kontor
Produsert av André Tanneberger
Utgitt på albumet Movin’ Melodies