Lou Bega – Mambo No. 5

Den tyske popindustrien hadde alltid vært flinke til å fange opp nye trender. Og ikke minst til å utnytte dem. Så derfor var det vel helt på sin plass at latino-bølgens store sommerhit hadde sitt opphav fra en italiensk-ugander bosatt i München.

Lou Bega var David Lubega Balemezi og hadde kjapt vært innom en rappe-trio i tenårene. Gjengen kom så langt at de fikk utgitt et album, men Lou valgte etter skolegangen å søke lykken i Florida og USA.

Visstnok inspirert av det rytmiske Miami-soundet, tok han med seg idéer hjem og kom i kontakt med produksjonssteamet Syndicate. Sammen startet de arbeidet på noe i grunnen et vågalt konsept, med elementer fra dansefarsottene fra 40- og 50-tallet. Iblandet moderne lydbilder og referanser til den pågående latino-bølgen.

Mambo No. 5 som var Lou Begas første utgivelse, ble en liten innertier av en låt. Ikke så veldig godt mottatt av kritikerne, men publikum og platekjøperne elsket den.

Låten inneholdt et riff fra nettopp Mambo No. 5, en instrumentallåt med røtter fra Cuba. Komponisten var storbandlederen Pérez Prado, slett ikke et ukjent navn innen amerikansk populærmusikk. Fra 40-tallet og et godt tiår fremover, var en pioner i kombinere swing- og storband med hjemlige latinske elementer. Der hans femte Mambo fra 1949 bare var en av mangfoldige utgivelser.

I Lou Begas versjon var kun riffet brukt som et mellomparti. Noe som allikevel førte til årelange runder i det tyske rettssystemet. Enden på visen, eller mamboen, ble at Pérez Prados etterkommere tapte saken så det suste. Og Lou Bega og hans team ble tilkjent utgivelsen som en ny låt. Wikipedia oppgir den ennå i dag som en «cover», noe som er fullstendig feil.

Singlen toppet i løpet av sommeren og høsten 1999 listene i en hel bråte av land, og var oppsummert blant årets mestselgende låt. I Norge toppet den i åtte uker gjennom hele sommerferien, og står tilbake som årets største hit her til lands.

I Norge ble Lou Bega en av tidenes største døgnfluer. Ingen flere låter kom siden inn på våre lister, og internasjonalt reddet han seg kun i land med en noenlunde grei oppfølger i I Got a Girl senere på året.

Han beholdt et lite, men trofast, publikum hjemme i Tyskland, og forstod nok selv rimelig raskt hvor karrieren videre bar.

I stedet valgte han mellom sporadiske utgivelser å satse på scene og retro-show, hele tiden bærende på et image satt med hatt og frakk fra 40- tallet. Frem til 2013 utga han fem album, der de fleste vel ble forbigått i stillhet. Og i 2021 var han tilbake med utgivelsen 90s Cruiser.

I perioder hadde han betydelig større suksess som låtskriver for andre artister, enn for sine egne låter.

Til tross for sin 2021-utgivelse, har det vært nokså stille fra Lou Bega det siste tiåret. Men Mambo No. 5 lever fremdeles i Mellom-Europa, som en slags syng-med låt i små og store sammenhenger.


LOU BEGA (f. 1975)

Mambo No. 5 (A Little Bit Of…)
(Prez Prado/Lou Bega/Zippy)
1999 BMG Lautstark
Produsert av Lou Bega og Zippy
Utgitt på albumet A Little Bit of Mambo