Mariah Carey & Whitney Houston – When You Believe

Hva som kunne se ut som selve stjerneduetten, ble kanskje ikke den gigantsuksessen mange hadde spådd. Men låten – ikke innspillingen – vant allikevel en Oscar for beste originale filmsang.

Verken Mariah Carey eller Whitney Houston hadde akkurat fått det norske publikumet til å gå fra hengslene, etter at de hadde hatt store suksesser de første årene av nittitallet. Houston hadde da gitt oss I Will Always Love You til umåtelig popularitet, men eneste låt siden på norske lister – var Exhale fra 1995. Som kort svippet innom til en 14. plass på Topp 20.

For Carey hadde ting gått noe bedre, der 1995-låten Fantasy (10) slett ikke hadde gjort det så ille. I tillegg gjorde hun det skarpt samme år i samarbeid med Boyz II Men ⟶ i One Sweet Day (6).

When You Believe skulle ikke bli den siste hitlåten noen av stemmene fikk i Norge. Men den ble den siste virkelig store, om man for Houstons del ser bort fra Kygos lille hyllest i Higher Love fra 2019 (2).

Låten av opprinnelig en del av tegnefilmen Prinsen av Egypt. En musikalsk eventyrfilm bygget på Andre Mosebok, som vel er litt glemt her hjemme i dag. I sin tid var den nok adskillig større utenfor Norges grenser. Den har imidlertid fått et svært godt ettermæle i pressen, og regnes innad i bransjen som en liten juvel blant animerte filmer utenfor Disney-universet.

I filmen var låten sunget av Sally Dworsky og Michelle Pfeiffer, med Guri Schanke og Benedicte Adrian med de norske stemmene. Versjonen med Carey og Houston ble først spilt under rulleteksten.

Foruten å være en selvfølgelig del av soundtracket til filmen, ble låten også utgitt på begge artistenes utgivelser av året. For Carey var dette oppsummeringen Number 1’s (selv om låten aldri ble en nummer 1). Og for Whitney hennes etterlengtede My Love Is Your Love, hennes første egentlige album på åtte år.

Sentral for begge artistene, og selve låten, var produsenten Babyface. Som allerede hadde samarbeidet med de stemmene i en årrekke. Hans noe amerikaniserte uttrykk midt mellom r&b, pop og hiphop – var nok noe av grunnen til at verken Carey eller Houston maktet å fenge det norske publikumet i den grad de hadde gjort tidligere.

Den siste ordinære singlen som fikk Whitney Houston inne på de norske låtlistene, ble Could I Have this Kiss Forever (7) i duett med Enrique Iglesias i 2000. Hennes siste album I Look To You i 2009 ble deretter en skuffelse, før Whitney døde i 2012.

Mariah Carey skulle derimot holde ut og få nye låter inn på Topp 20 like frem til 2008, selv om de ikke ble enorme hits. Etter hennes album E=MC² av samme årgang, stilnet imidlertid den største populariteten for nye låter. Ikke bare her i Norge, men også internasjonalt. Hennes siste utgivelse, Caution fra 2018, ble ikke overveldende godt mottatt.

Imidlertid hadde hun jo denne juleklassikeren som hvert år holdt navnet hennes ved like, og vil trolig gjøre det i overskuelig fremtid.

Når det gjaldt Prinsen av Egypt, fikk både film og låter en liten renessanse like før pandemien. Filmen ble omskrevet til en musikal med flere oppsetninger i USA, inkludert en runde på West End.


MARIAH CAREY & WHITNEY HOUSTON

When You Believe
(Stephen Schwartz/Babyface)
1998 Colubmia
Produsert av Babyface
Utgitt på albumet My Love Is Your Love, og Mariah Careys samlealbum Number 1’s