Multicyde – The Claptrap | Not For the Dough

Fra en hybel i Oslo kom Multicyde. Pierre Palish og Larry Lavish, eller Patrick Hauge og Lar Larssen Naumann som de egentlig het.

De våget å rappe, skrive og produsere alt av låter selv. Og fikk etter hvert uvurderlig hjelp fra Anèa, alias Silya Nymoen som ga låtene et særpreg nok til å sparke godt fra seg både på CD, scene og ikke minst i radioene.

Multicyde kom egentlig inn litt fra sidelinjen i norsk hiphop, som på 90-tallet var mer farget av negative presseoppslag mot et gryende graffiti-miljø i hovedstaden. I tillegg hadde et par forsøk fra de store plateselskapene å satse på rapp, resultert i de rene fiaskoene. Men et lite og norsk hiphop-miljø var voksende, og man skulle ikke lenge etter tusenårsskiftet få se og høre resultatene av dette.

Hauge og Larssen hadde selv erfaring fra et par hiphop-grupper som Apogee og O.C.C., men knekket først koden som en duo med sine låter på engelsk. Deres lille genistrek ble å se til Norge for samplinger til innspillingene, fremfor å snuse på eldre hits slik deres langt mer berømte amerikanske kollegaer hadde for vane å gjøre.

Den norske avdelingen av Warner valgte å gi ungguttene sjansen, der The Claptrap på tampen av 1998 raskt skulle gi svar på satsingen. Med Anèas særegne stemme, og samplinger fra populære «Fleksnes» – ble låten raskt en favoritt. Og skulle på nyåret klatre helt til en andreplass på Topp 20.

Den oppmuntrende mottakelsen ga nok grobunn for videre arbeid, og senere på året kom både debutalbumet Multicydal anført av låt nummer to: Not For the Dough.

Også her gikk guttene tilbake til 70-tallet for å finne melodilinjene, og med Bent Fabricius-Bjerres Reodors vise («Norwegian Sunset») som bærende bjelke – ble låten en av sommerens store hits. Med fire uker på førsteplass. Det hjalp også på at Flåklypa-sjefene selv ga grønt lys for bruk av filmen til musikkvideoen, som igjen førte til en fornyet interesse for selve Flåklypa-universet.

Låten var også den første store hiten der produksjonsteamet i Stargate medvirket på en (norsk) innspilling. Den ble også lansert i Tyskland, der den så vidt svippet innom listene.

Anèa ble etter hvert forfremmet fra gjestevokalist til fast medlem, og Multicyde skulle vise seg å ha mer på lager til sitt neste album.

Etter en innledende manøver i en nummer 9-single i Catch Us, med Morten Abel som vokalist – kom A Better Day tidlig på våren 2001.


MULTICYDE feat. ANÈA

The Claptrap
(Larssen Naumann/Hauge)
1998 WEA
Produsert av Larry Lavish
Utgitt på albumet MulticydalNot For the Dough
(Fabricius-Bjerre/Larssen Naumann)
1999 WEA
Produsert av Larry Lavish og Stargate
Utgitt på albumet Multicydal