Offspring – Pretty Fly (For a White Guy)

Offspring hadde ikke helt klart å følge opp suksessen med Self Esteem fra 1995. Men de hadde heller ikke vært helt borte.

Deres Ixnay on the Hombre fra 1997 hadde solgte i helt greie antall, anført av låten All I Want som gikk høyt også på de norske listene i vintermånedene 1998.

I november dette året var det slipp for Pretty Fly, der Offspring åpenlyst gjøv løs på enkelte hvite gutters åpenlyse (og i Offsprings øyne, håpløse) forsøk på ta etter sine amerikanske rappbrødre i både stil og uttrykk.

Låten var typisk «offspringsk» i lydkulissene, men krydret det fengende og allsangvennlige refrenget med rapp og cheerleaders. Den liksom-tyske åpningen var for øvrig samplet fra Def Leppards Rock of Ages.

Amerikanerne selv forstod ikke dette her, men låten ble stor alle andre steder og toppet i en rekke land. Deriblant Storbrtiannia og Norge, der singlen toppet i fem uker i starten av 1999. Med sytten uker totalt på Topp 20.

Også albumet Americana ble godt mottatt, kanskje noe hjulpet av et gjennomført tegneserie-inspirerte cover. Utgivelsen var som tittelen tilsa, en kommentar til de sosiale aspektene av amerikansk liv og kultur. Dette kom også til uttrykk i de to kommende singlene: Why Don’t You Get a Job? og The Kids Aren’t Right, der spesielt førstnevnte gjorde det skarpt i flere land.

Konseptet ble ikke akkurat godt mottatt blant amerikansk presse, som vel kanskje helst så på Offspring som noe annet enn gitarer og morro.

Americana ble allikevel en millionselger og Offsprings største suksess gjennom karrieren. Også neste utgivelse, 2000s Conspiracy of One, gjorde det skarpt. Men da hadde nordmenn falt av lasset, selv om låten Original Prankster i samarbeid med Redman maktet dette året å klatre til en nummer 7 på Topp 20.

Fra 2003 gikk det noe tråere for bandet, og det ble lengre mellom utgivelsene. Offspring forsvant nok noe i den nye gitarbølgen som kom i det nye tusenåret, men de maktet allikevel å beholde et stort publikum – og er stadig populære i en rekke land med stadige turnéer og store konserter.

Gruppen har nokså konsekvent holdt seg til punk-rocken, og ledes ennå av vokalist Dexter Holland i dag. Deres foreløpig siste album er Let the Bad Times Roll fra 2021, deres tiende i rekken. Og den første utgivelsen på nesten ti år.

Offspring blir ofte regnet som USAs fremste band innen sin sjanger, og ble ett av svært få navn etter grungen som holdt stand i popularitet ikke bare ut tiåret. Men også siden.


OFFSPRING

Pretty Fly (For a White Guy)
(Offspring)
1998 Columbia
Produsert av Dave Jerden
Utgitt på albumet Americana