Ronan Keating – When You Say Nothing at All

Ronan Patrick John Keatings solokarriere startet da Boyzone ennå var samlet, i alle fall tilsynelatende.

Der hadde han vært med siden dannelsen av gruppen i 1993, seksten år gammel – og egentlig en danser i en fullstendig håpløs debut på irsk TV.

I tospann med Stephen Gately ble han en av gjengens frontfigurer og vokalister, og Boyzone ble gjennom 90-tallet et av de mest populære boybandene. Spesielt hjemme i Irland og hos britene.

Ronans karriere ble nok farget av morens tidlige død i 1998, samme år som han stiftet familie. 21 år gammel. Boyzone var da på høyden av sin karriere, der No Matter What hadde blitt en av årets absolutt topplåter.

1999 skulle bli året da kvintetten bestemte seg for å roe ned aktivistene noe, og det ble med en oppsummering av tiåret på samlealbumet By Request. En utgivelse der Keatings solodebut, When You Say Nothing at All, var inkludert på.

Låten var opprinnelig tatt fra en av årets mest populære filmer i Notting Hill, og fikk solid oppmerksomhet i seg selv via kinolerretene. Soundtracket til denne ble populær i seg selv, med flere populære låter fra navn som Texas, Shania Twain ⟶ . Og på den amerikanske utgaven, også Boyzones omtalte No Matter What.

For Keating var balladen et skritt i retning mot det mer akustiske radioformatet, men allikevel med et aldri så lite irsk tilsnitt.

Selve låten var en countrylåt utgitt første gang av Keith Whitley i 1988. Den gang en listetopper på de amerikanske countrylistene. Og å gi versjonen en liten irsk identitet, som jo mye av countrymusikken var bygget på, var kanskje slett ingen dum idé.

Låtskriverne Don Schilitz og Paul Overstreet var kanskje ukjente navn i Europa, men i USA var begge digre med bråte låter i bakhånd både for seg selv og de absolutte toppnavnene innen amerikansk country.

I Keatings versjon ble låten en stor hit i de fleste land utover høsten 1999, der Norge var blant landene den av en eller annen grunn slo dårligst til i. Hos britene solgte den i over millionen.

Foruten å figurere både på Boyzones samlealbum og soundtracket til Notting Hill, ble låten året etter også inkludert på Keatings egen solodebut.

Da hadde Boyzone bestemt se for å gå hvert til sitt, og veien lå åpen for Ronan Keating til å videreføre sin egen solokarriere. Noe som skulle gå riktig så bra.


RONAN KEATING (f. 1977)

When You Say Nothing at All
(Schlitz/Overstreet)
1999 Polydor
Produsert av Stephen Lipson
Senere utgitt på albumet Ronan