2000


Det nye årtusenet overlevde både digitale dommedagsprofetier og heidundrande nyttårsfester uten at musikk-publikumet brydde seg nevneverdig. Musikken i 2000 fortsatte trendene fra både ti-, hundre- og tusenåret i forveien: Uten de store endringene.

På overflaten. Bak fasadene ulmet det.

Året ble preget av dansbare klubblåter, klinende boyband-ballader – og at samtlige navn inn popbransjen syntes å ville gi ut låter dette året. Noe som sørget for et rekordantall topp 10-låter i Norge. 108 i tallet. Ingen andre årganger i topplistas historie hadde vært i nærheten.

To popdronninger kjempet gjennom hele året om radioenes velvilje og publikums hunger etter dansbare – og gjennomtenkte – låter. Madonna fortsatte sitt comeback med den elektroniske bomben «Music», og Britney Spears utfordret de unge med sine stakkato og iørefallende radiolåter.

Bak dem seilte eks-Spice Melanie C. opp som i alle fall en liten popprinsesse.

Her hjemme gjorde a-ha comeback etter seks-sju stille år, og maktet å vende tilbake til toppen av listene. Mottakelsen utenfor våre grenser var heller slett ikke ille.

På rockefronten var lyden av grunge og post-punk var for et øyeblikk fullstendig borte, og de største navnene med noe trøkk i gitarene var begge navn med solide karrierer bak seg. Både Bon Jovi og et revitalisert U2 leverte solide låter og album av året, og ble belønnet med svært gode salgstall.

En forunderlig trend dette året var en rekke rett-opp-og-ut-singler. Låter som for som et skudd inn og høyt på topplistene – også til topps. Men deretter forsvant etter kun et par-tre uker. Flere av disse var norske, og det i et slett ikke så ille norsk musikkår.

Bigbang solgte tusener av sin EP Girl in Oslo, mens Tungtvann og Racer (uten sammenligning) begge fikk både god oppmerksomhet og solid med radio- og scenetid. Jentene i M2M ble nesten verdensstjerner for noen måneder, og helt på tampen av året seilte Christian Strand inn som Norges nye popyndling.

Helt på sidelinjen kom også indie-duoen Kings of Convenience fra Bergen. Og maktet å trollbinde både kritikere og publikum.

På den andre siden: Norsk elektronika befestet sin tilværelse, og prosjektet Ice ble dette året det mest suksessrike av disse.

Tilfeldig eller ikke: Den første årgangen av det nye årtusenet skulle også skape en ny trend, som snart skulle endre hele bransjen: En stigende trend for nedlasting av låter. Og langt fra i legale og innrammede former. Nett- og fildelings-tjenesten Napster ble raskt svært populær. Og like raskt domfelt, utestengt og nedstengt. Men dette var bare starten.

Som i alle årganger fikk man også i 2000 en rekke navn som kom, så og forsvant. Men ett nytt navn skulle bli særdeles viktig og rådende for resten av tiåret: Eminem.

Det tidligere så viktige amerikanske markedet for pop og rock i Norge, ble fra dette året fullstendig utspilt. Tendensen hadde man sett gjennom sett hele det siste tiåret, men i 2000 ble det påfallende. Blant Billboards mest populære låter, var det kun Madonna som fikk noe i nærheten av suksess også blant de norske lytterne.

Men på tampen av året fikk manet glimt av en trend som snart skulle bli førende for norske lyttervaner: En helt ny strøm av nyere r&b-toner.


TOPP 20 2000

Basert på plasseringer gjennom hele året. Kun beregnet fra topp 10.
Antall låter totalt: 108

Spilleliste blir publisert etter gjennomgangen av året.